Masové bochánky se sýrovo-křenovou omáčkou
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 0,75 kg mletého masa (kuřecí, krůtí, libové vepřové)
- 2 řapíky celeru
- 1 červená paprika (nebo kapie)
- sůl
- pepř
- koření Zlaté kuře
- 3 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce dětské krupičky
- olej
- Na omáčku:
- 0,5 l smetany na vaření
- 150 g Goudy
- 1 KL škrobu
- čerstvý křen podle chuti
- sůl
Postup Masové bochánky se sýrovo-křenovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Maso umeleme a dáme do mísy. Přidáme nadrobno nakrájenou papriku a řapíkatý celer (já jsem obojí nastrouhala na slzičkovém struhadle), přidáme koření, osolíme, opepříme a zahustíme moukou a krupičkou. Vše řádně spojíme a promícháme a necháme asi 30 minut odležet.
Poté z hmoty tvarujeme bochánky (výborně to jde naběračkou na zmrzlinu, kterou namáčíme do studené vody). Na plech položíme pečící papír, který trochu pomastíme olejem a na něj bochánky naskládáme.
Kdo má troubu s funkcí crisp, použije speciální talíř pro tuto funkci určený a jen lehce ho pokape olejem. Pečeme podle zkušeností s vlastní troubou dozlatova.
Mezitím připravíme omáčku: smetanu vlijeme do nepřilnavého kastrůlku, přidáme sýr a zahříváme, až se sýr rozpustí. Chvíli povaříme a pokud se nám zdá omáčka příliš řídká, přidáme ve vodě rozmíchaný škrob a necháme na mírném ohni zhoustnout. Nakonec podle chuti dosolíme a vmícháme jemně nastrouhaný křen.
Na talíř nalijeme asi naběračku omáčky a přiložíme masové bochánky. Jako přílohu volíme vařené brambory popř. hranolky a zeleninový salát.