Masové bochánky se sýrovo-křenovou omáčkou

Recepty, Mleté maso

Suroviny

0,75 kg mletého masa (kuřecí, krůtí, libové vepřové)
2 řapíky celeru
1 červená paprika (nebo kapie)
sůl
pepř
koření Zlaté kuře
3 lžíce hladké mouky
3 lžíce dětské krupičky
olej
Na omáčku:
0,5 l smetany na vaření
150 g Goudy
1 KL škrobu
čerstvý křen podle chuti
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Maso umeleme a dáme do mísy. Přidáme nadrobno nakrájenou papriku a řapíkatý celer (já jsem obojí nastrouhala na slzičkovém struhadle), přidáme koření, osolíme, opepříme a zahustíme moukou a krupičkou. Vše řádně spojíme a promícháme a necháme asi 30 minut odležet.

  2. Poté z hmoty tvarujeme bochánky (výborně to jde naběračkou na zmrzlinu, kterou namáčíme do studené vody). Na plech položíme pečící papír, který trochu pomastíme olejem a na něj bochánky naskládáme.

  3. Kdo má troubu s funkcí crisp, použije speciální talíř pro tuto funkci určený a jen lehce ho pokape olejem. Pečeme podle zkušeností s vlastní troubou dozlatova.

  4. Mezitím připravíme omáčku: smetanu vlijeme do nepřilnavého kastrůlku, přidáme sýr a zahříváme, až se sýr rozpustí. Chvíli povaříme a pokud se nám zdá omáčka příliš řídká, přidáme ve vodě rozmíchaný škrob a necháme na mírném ohni zhoustnout. Nakonec podle chuti dosolíme a vmícháme jemně nastrouhaný křen.

  5. Na talíř nalijeme asi naběračku omáčky a přiložíme masové bochánky. Jako přílohu volíme vařené brambory popř. hranolky a zeleninový salát.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!