Masopustní prvorepublikové zelí
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 1 kg kysaného zelí
- 500 g uzeného masa raději prorostlejšího dobře vyuzeného
- klobása
- asi 4 velké brambory
- 2 cibule
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček černého pepře
- kmín
- sádlo nebo olej
- cukr
- sůl
Postup Masopustní prvorepublikové zelí
Postup přípravy receptu
-
Nejprve dáme maso vcelku na půl hodiny vařit do cca litru vody. Pak k němu přidáme propláchnuté nebo okapané zelí (podle toho, jak je kyselé), klobásu, koření, dosolíme a vaříme další půl hodinu.
Mezitím připravíme brambory. Do tlakového hrnce dáme lžící sádla, na něm orestujeme jednu nakrájenou cibuli a vložíme plátky brambor. Podlijeme asi půl deci vody, osolíme, okmínujeme. Uzavřeme, dáme vařit a od prvního zasyčení necháme 5 minut vařit. Odstavíme a necháme dojít.
Uvařené maso vyjmeme a nakrájíme na plátky, klobásu na kousky. V pekáčku na sádle orestujeme cibulí, vlijeme zelí i s vývarem, dochutíme cukrem podle zvyklostí a přidáme k němu brambory, uzené maso, klobásu a orestovanou cibulku z brambor. Přiklopíme, vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme hodinu. Ke konci pečení odklopíme. Jíme jen tak nebo třeba s chlebem.