Pečené masopustní koblihy
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 500 g hladké mouky
- špetka soli
- 100 g rozpuštěného másla
- 1 vanilkový cukr
- 60 g cukru krupice
- 25 g droždí
- 1 vejce
- cca 160 g mléka
- 125 g měkkého tvarohu
- citronová kůra
- 2 lžíce rumu
- Na potření:
- 25 g rozpuštěného másla
- 3 lžíce rumu
- moučkový cukr na posypání
- Náplň dle chuti:
- maková
- ořechová
- povidla
- marmeláda dle chuti
Postup Pečené masopustní koblihy
Postup přípravy receptu
-
Mouku nasypeme do mísy, přidáme špetku soli, vanilkový cukr, čerstvě nastrouhanou citronovou kůru dle chuti a promícháme. Uprostřed uděláme důlek, do něj nasypeme cukr krupici, rozdrobíme droždí, přilijeme vlahé mléko a vytvoříme řidší kašičku, ze které necháme vzejít kvásek.
Poté přidáme vejce, rum, tvaroh a rozpuštěné vlažné máslo, vše vymícháme na vláčné nelepivé těsto, které necháme zhruba hodinu pod utěrkou v teple odpočinout, kynout. Během kynutí těsto ještě jednou propracujeme.
Vykynuté těsto vyklopíme na moukou poprášený stůl (vál), kde těsto vyválíme na větší plát, který si pomyslně rozdělíme na dvě poloviny. Na jedné si skleničkou znázorníme kolečka, na která do jejich středu nandáme náplň. Druhou polovinou těsta tu první, s naznačenými kolečky a náplní zaklopíme, skleničkou pak vykrájíme naplněné koblížky.
Koblihy dáme na plech vymazaný máslem nebo vyložený pečící fólií a necháme ještě cca 15 minut odpočinout. Pak je vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů, zhruba na 15 minut (podle velikosti koblih), kdy v polovině pečení můžeme teplotu maličko zmírnit.
Pečené koblihy potíráme hned po vytažení z trouby rozpuštěným máslem s rumem a sypeme moučkovým cukrem.
Nejlepší jsou ještě vlažné, takže se úplného vychladnutí málokdy dočkají.