Pečené masopustní koblihy

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky
špetka soli
100 g rozpuštěného másla
1 vanilkový cukr
60 g cukru krupice
25 g droždí
1 vejce
cca 160 g mléka
125 g měkkého tvarohu
citronová kůra
2 lžíce rumu
Na potření:
25 g rozpuštěného másla
3 lžíce rumu
moučkový cukr na posypání
Náplň dle chuti:
maková
ořechová
povidla
marmeláda dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Mouku nasypeme do mísy, přidáme špetku soli, vanilkový cukr, čerstvě nastrouhanou citronovou kůru dle chuti a promícháme. Uprostřed uděláme důlek, do něj nasypeme cukr krupici, rozdrobíme droždí, přilijeme vlahé mléko a vytvoříme řidší kašičku, ze které necháme vzejít kvásek.

  2. Poté přidáme vejce, rum, tvaroh a rozpuštěné vlažné máslo, vše vymícháme na vláčné nelepivé těsto, které necháme zhruba hodinu pod utěrkou v teple odpočinout, kynout. Během kynutí těsto ještě jednou propracujeme.

  3. Vykynuté těsto vyklopíme na moukou poprášený stůl (vál), kde těsto vyválíme na větší plát, který si pomyslně rozdělíme na dvě poloviny. Na jedné si skleničkou znázorníme kolečka, na která do jejich středu nandáme náplň. Druhou polovinou těsta tu první, s naznačenými kolečky a náplní zaklopíme, skleničkou pak vykrájíme naplněné koblížky.

  4. Koblihy dáme na plech vymazaný máslem nebo vyložený pečící fólií a necháme ještě cca 15 minut odpočinout. Pak je vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů, zhruba na 15 minut (podle velikosti koblih), kdy v polovině pečení můžeme teplotu maličko zmírnit.

  5. Pečené koblihy potíráme hned po vytažení z trouby rozpuštěným máslem s rumem a sypeme moučkovým cukrem.

  6. Nejlepší jsou ještě vlažné, takže se úplného vychladnutí málokdy dočkají.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!