Marinované žampiony s jemnou sýrovou náplní
Recepty, PředkrmySuroviny
- 8 žampionů s velkými klobouky
- 300 g mascarpone
- 100 g sýra feta (nebo balkánského sýra)
- 1 lžička směsi koření zelená čubrica
- na marinádu:
- olivový olej
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušených sezamových semínek
- 1/2 lžičky mletých chilli papriček
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1/2 lžičky cukru
- 1 lžička citrónové šťávy
- 1 podrcený bobkový list
- 2 nasekané stroužky česneku
- sůl
Postup Marinované žampiony s jemnou sýrovou náplní
Postup přípravy receptu
-
Žampionům odstraníme nohy a upotřebíme je jinak, např. do polévky.
Mascarpone promícháme se směsí čubrica a na co nejmenší kostičky nakrájeným sýrem feta.
Naplníme žampiony a odložíme.
Ve vyšší široké pánvi zahřejeme olej, do kterého jsme přidali sušené oregano, sušený tymián, sezamová semínka, sekané chilli papričky, pepř, cukr, citrónovou šťávu a podrcený bobkový list. Hladina oleje v pánvi by v tuto chvíli měla sahat cca do poloviny výšky žampionových kloboučků. Rozpálený olej mírně osolíme.
Do oleje vložíme naplněné žampiony a opečeme je dozlatova. Pohybem pánve přeléváme vroucí olej přes horní okraj s náplní.
Opečené žampiony překládáme do ploché mísy a poté je zalijeme horkým olejem a kořením z pánve.
Přidáme nasekaný česnek a případně ještě tolik oleje (nyní již např. slunečnicového), aby byly kloboučky skoro ponořené.
Necháme vychladnout, přikryjeme a vložíme do ledničky, kde necháme cca 5 dní marinovat.
Podáváme s čerstvým pečivem.