Marinované žampiony s jemnou sýrovou náplní

Recepty, Předkrmy

Suroviny

8 žampionů s velkými klobouky
300 g mascarpone
100 g sýra feta (nebo balkánského sýra)
1 lžička směsi koření zelená čubrica
na marinádu:
olivový olej
1 lžička sušeného oregana
1 lžička sušeného tymiánu
1 lžička sušených sezamových semínek
1/2 lžičky mletých chilli papriček
1/2 lžičky mletého černého pepře
1/2 lžičky cukru
1 lžička citrónové šťávy
1 podrcený bobkový list
2 nasekané stroužky česneku
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Žampionům odstraníme nohy a upotřebíme je jinak, např. do polévky.

  2. Mascarpone promícháme se směsí čubrica a na co nejmenší kostičky nakrájeným sýrem feta.

  3. Naplníme žampiony a odložíme.

  4. Ve vyšší široké pánvi zahřejeme olej, do kterého jsme přidali sušené oregano, sušený tymián, sezamová semínka, sekané chilli papričky, pepř, cukr, citrónovou šťávu a podrcený bobkový list. Hladina oleje v pánvi by v tuto chvíli měla sahat cca do poloviny výšky žampionových kloboučků. Rozpálený olej mírně osolíme.

  5. Do oleje vložíme naplněné žampiony a opečeme je dozlatova. Pohybem pánve přeléváme vroucí olej přes horní okraj s náplní.

  6. Opečené žampiony překládáme do ploché mísy a poté je zalijeme horkým olejem a kořením z pánve.

  7. Přidáme nasekaný česnek a případně ještě tolik oleje (nyní již např. slunečnicového), aby byly kloboučky skoro ponořené.

  8. Necháme vychladnout, přikryjeme a vložíme do ledničky, kde necháme cca 5 dní marinovat.

  9. Podáváme s čerstvým pečivem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!