Marinované ryzce k vodce
Recepty, HoubyPostup Marinované ryzce k vodce
Postup přípravy receptu
-
Když jsou dobré podmínky, rostou ryzce ve velkých množstvích. Potom se mohou nakládat podle prastarého způsobu následujícím způsobem:
Hlavičky mladých syrových ryzců se opláchnou a otřou dosucha. Do zavařovací sklenice se nalije 2-3 cm vysoká vrstva olivového nebo jiného dobrého oleje. Zvlášť se připraví směs ze 4 dílů soli a 1 dílu mletého tlučeného pepře. Celé hlavičky se nakládají po vrstvách do oleje. Každá vrstva se zasype solí a pepřem a takto se naloží celá sklenička. Vrchní vrstva se zatíží dobře omytými kamínky.
Když houby slehnou, mohou se doplnit a teprve potom se uzavřou celofánem a uloží do chladu. Až se uleží, dobrou chuť při vodce!