Chlebová polévka s houbami a ztraceným vejcem
Recepty, PolévkySuroviny
- 250 g staršího chleba
- hovězí vývar
- 1 cibule
- talíř lesních hub
- sůl
- pepř
- drcený kmín
- 1 vejce
- 100 ml smetany
- lžička másla
- pažitka
- Ztracená vejce:
- 4 vejce
- 4 lžíce octa
- sůl
Postup Chlebová polévka s houbami a ztraceným vejcem
Postup přípravy receptu
-
Tvrdší, asi 3 dny starý chléb, nakrájíme na malé kostičky, v hrnci zalijeme vývarem, přidáme oloupanou přepůlenou cibuli, osolíme, opepříme a přisypeme kmín. Přivedeme k varu a vaříme asi 20 minut.
Pak z hrnce vyndáme půlky cibule a polévku rozmixujeme. Je-li třeba, zředíme a přidáme houby nakrájené na plátky. Znovu vaříme 20 minut. Ve smetaně rozšleháme vajíčko a vlijeme do polévky. Nakonec zjemníme lžičkou másla a polévku odstavíme.
Ztracená vejce: dáme vařit vodu se solí a octem. Do naběračky rozklepneme vejce a pomalu ho překlopíme do vody, která se ještě úplně nevaří, jen lehce pobublává. Bílek vidličkou přetahujeme přes žloutek a pomalým varem vaříme asi 4 minuty.
Polévku dáme do talíře, přidáme rozkrojené vejce a štědře posypeme pažitkou. Je výborná!