Chlebová omáčka s cuketou
Recepty, OmáčkySuroviny
- 300 g staršího chleba
- mladá cuketa (250-300 g)
- 70 g anglické slaniny + kousek sádla
- 1 cibule
- 4-5 stroužků česneku
- lžička uzené papriky
- lžička hořčice
- vývar (drůbeží nebo zeleninový)
- smetana na zjemnění
- 4 kuličky nového koření
- sůl
- pepř
- na dochucení petrželku nebo libeček, majoránku
Postup Chlebová omáčka s cuketou
Postup přípravy receptu
-
Chleba nakrájíme na kostky, cibuli a česnek nadrobno a slaninu na kostičky. Slaninu s kouskem sádla (podle tučnosti slaniny) opečeme a přidáme cibuli s česnekem. Když začne cibulka chytat barvu přidáme chleba a společně krátce opečeme. Přidáme papriku, nastrouhanou cuketu a zalijeme vývarem tak asi zároveň s chlebem. Přidáme koření a sůl a vaříme cca 10-15 minut. Chleba tekutinu vpije tak průběžně doléváme vývarem, můžeme i mlékem.
Po rozvaření chleba vytáhneme nové koření a vše rozmixujeme dohladka. Podle potřeby zředíme. Nakonec dáme hořčici, pepř a dochutíme. Zjemníme troškou smetany a už jen krátce povaříme. Kdo chce, může přidat nasekanou oblíbenou bylinku. Omáčka je lahodná, já jsem přidala jen petrželku. Podáváme s vařenými bramborami a třeba vařeným masem nebo uzeninou.