Chlebová omáčka s cuketou

Recepty, Omáčky

Suroviny

300 g staršího chleba
mladá cuketa (250-300 g)
70 g anglické slaniny + kousek sádla
1 cibule
4-5 stroužků česneku
lžička uzené papriky
lžička hořčice
vývar (drůbeží nebo zeleninový)
smetana na zjemnění
4 kuličky nového koření
sůl
pepř
na dochucení petrželku nebo libeček, majoránku

Postup přípravy receptu

  1. Chleba nakrájíme na kostky, cibuli a česnek nadrobno a slaninu na kostičky. Slaninu s kouskem sádla (podle tučnosti slaniny) opečeme a přidáme cibuli s česnekem. Když začne cibulka chytat barvu přidáme chleba a společně krátce opečeme. Přidáme papriku, nastrouhanou cuketu a zalijeme vývarem tak asi zároveň s chlebem. Přidáme koření a sůl a vaříme cca 10-15 minut. Chleba tekutinu vpije tak průběžně doléváme vývarem, můžeme i mlékem.

  2. Po rozvaření chleba vytáhneme nové koření a vše rozmixujeme dohladka. Podle potřeby zředíme. Nakonec dáme hořčici, pepř a dochutíme. Zjemníme troškou smetany a už jen krátce povaříme. Kdo chce, může přidat nasekanou oblíbenou bylinku. Omáčka je lahodná, já jsem přidala jen petrželku. Podáváme s vařenými bramborami a třeba vařeným masem nebo uzeninou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!