Mramorovaný koláč plný tvarohu a čokolády
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na formu o průměru 24 cm potřebujete:
- 100 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g másla nebo kvalitního rostlinného tuku
- 1 vejce
- 2-3 lžíce studené vody
- hladkou mouku na podsypávání
- Na náplň je potřeba:
- 500 g měkkého tvarohu
- 250 g zakysané smetany
- 2 vanilkové cukry
- 2-3 lžíce cukru krupice
- 3 vejce
- 60 g čokolády 50% o obsahu kakaa
- 60 g mléčné čokolády
Postup Mramorovaný koláč plný tvarohu a čokolády
Postup přípravy receptu
-
Začněte s přípravou těsta. Smíchejte obě mouky, máslo nakrájené na kousky, přidejte vajíčko a vypracujte tužší nelepivé těsto. Podle potřeby můžete přidat trochu studené vody. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na 30 minut odpočinout do ledničky.
Odpočaté těsto vyválejte na plát tenký asi 2 mm, urovnejte ho do koláčové formy, dno propíchejte vidličkou a dejte asi na 10 minut péct na 180°C.
Mezitím si připravte náplň. Čokolády rozpusťte ve vodní lázni, odložte je stranou a nechte zchladnout. Tvarohy smíchejte se smetanou a postupně do nich zašlehejte jedno vejce po druhém, vanilkový cukr a cukr krupici.
Polovinu náplně dejte do jiné mísy a smíchejte s vychladlou, ale stále tekutou čokoládou, podle potřeby můžete přidat 2–3 lžíce mléka, aby obě části náplně byly zhruba stejně řídké. Předpečený korpus vyndejte z trouby, tu stáhněte na 160°C, a pusťte se do plnění.
Do středu těsta dejte 2 lžíce bílého tvarohu, na něj dvě lžíce tmavého a takto opakujte, dokud nezpracujete všechen. Jednotlivé vrstvy se pod tíhou těch vrchních rovnoměrně roztečou po celé ploše koláče.
Připravený koláč vložte zpět do trouby a pečte ještě asi 35–40 minut.