Mramorovaný věnec s kandovaným pomerančem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
225 g změklého másla nakrájeného na kousky
225 g cukr krupice
4 rozšlehaná vejce
300 g polohrubé mouky
4 g prášku do pečiva
Ozdobení:
čokoládová poleva
2 pomeranče na ozdobu dovnitř

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme kandovaný pomeranč, nakrájejte pomeranč na tenké plátky. V rendlíku se silným dnem rozpusťte 225 g cukru a 125 ml vody, vznikne sirup.

  2. Až se cukr rozpustí,vařte ještě 2 minuty a pak přidejte plátky pomeranče. Takto je vařte na mírném ohni cca 30-40 minut. Plátky necháme v sirupu vychladnout, poté je přeneseme na mřížku, kterou si umístíme nad talíř - tam bude kapat zbytek sirupu.

  3. Příprava těsta: v míse si vyšleháme změklé máslo dohladka. Pak vmícháme cukr krupici - směs má být taková krémovitá. Postupně zašlehejte vejce (už rozšlehaná) a jednu lžíci mouky, aby se to nesrazilo.

  4. Až budou všechna vejce zašlehaná, vmíchejte do směsi zbytek mouky i s práškem do pečiva, dokud se vše úplně nespojí.

  5. Nastrouhejte kůru z pomeranče (pozor, jen tu barevnou část kůry a nikoli hořkou bílou dužinu pod ní). Vymačkejte z pomeranče šťávu. Polovinu těsta dejte do mísy s pomerančovou kůrou a 3 lžícemi pomerančové šťávy.

  6. V druhé míse do zbývajícího těsta vmíchejte rozpuštěné kakao. Do formy nandáme polovinu kakaového těsta, přičemž děláme mezi nimi mezery. Ty vyplníme pomerančovou směsí.

  7. Oba druhy spojíme otáčivými pohyby vařečkou. Stejným způsobem to uděláme se zbývajícím těstem a točivými pohyby propojíme.

  8. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C 30 minut nebo dokud špejle nebude čistá při vpichu. Nechte vychladnout.

  9. Pak ozdobíme čokoládovou polevou (jakoby pokapat, aby to nebylo jednotvárné) a na to položíme kandované plátky pomeranče.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!