Kváskový chléb - verze 1.1
Recepty, PředkrmySuroviny
- 600 g chlebový kvas 50% viz poznámky:
- 400 g pšeničná mouka chlebová
- 100 g chlebová žitná mouka
- 200 g hladká mouka
- 20 g soli
- 5 g kmín celý
- 300 ml vody
- 60 g hladká mouka (na 2. hnětení, posypání ošatky apod.)
Postup Kváskový chléb - verze 1.1
Postup přípravy receptu
-
Do nádoby, ve které budu mísit těsto, dám všechny suché ingredience kromě hladké mouky a promísím na sucho. Mouku samozřejmě proseji.
Protože už mám řádně promíseno, přidám chlebový kvas a přichrstnu vodu. Při prvním hnětení si pomáhám strojem. Když se ingredience spojí v jednolité těsto, řádně prohnětu. Po té přidáním hladké mouky zahustím na tu správnou hydrataci (cca 37-38%).
Pak už je čas na odpočinek. Čas není zcela určující. Poté, co těsto přibere na objemu, tak za 2 hod, přistoupím k druhému hnětení. Růčo na vále, podsypáno obyčejnou hladkou moukou. Vytvaruji 2 bochníky nebo šišky a dám do vysypaných ošatek. Tedy do ošatek vysypaných moukou. Ne do ošatek, které se mi vysypou po otevření skříně.
Po opravdu řádném nakynutí (cca 3 hod) dám na plech do trouby rozehřáté na maximum. Za 5-10 minut stáhnu na 170°C a dopeču 45 min. A je to!