Marinovaná panenka s omáčkou z červeného pesta
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- panenka cca 400 g
- 3 lžíce oleje
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžička francouzské hořčice
- 1 stroužek utřeného česneku
- bylinky (petržel nebo libeček)
- sůl
- pepř
- ---
- 100 ml smetany 31%
- 2-3 lžičky bazalkového pesta s rajčaty
- vývar nebo mléko podle potřeby
- olej
Postup Marinovaná panenka s omáčkou z červeného pesta
Postup přípravy receptu
-
Panenku očistíme a odblaníme. Smícháme všechny suroviny na marinádu kromě soli. Panenku pečlivě potřeme marinádou a necháme do druhého dne uležet.
Půl hodiny před pečením maso vytáhneme z lednice a osolíme. Na trošce oleje opečeme zprudka panenku ze všech stran. Až maso zbělá, předěláme ho do pekáčku a potřeme zbylou marinádou.
Předehřejeme troubu na 180 stupňů a panenku pečeme cca 5-20 minut. Pokud máte teploměr do masa, teplota po zapíchnutí do masa by měla být cca 65 stupňů.
Do pánve po opékání přilijeme smetanu a dáme pesto. Promícháme a necháme chvíli probublat do zhoustnutí. Podle potřeby zředíme vývarem a dochutíme.
Hotovou panenku zabalíme do alobalu a necháme 5-8 minut odpočinout. Poté maso nakrájíme a podáváme s omáčkou a různě upravenými bramborami.