Marinovaná panenka s omáčkou z červeného pesta

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

panenka cca 400 g
3 lžíce oleje
1 lžička citronové šťávy
1 lžička francouzské hořčice
1 stroužek utřeného česneku
bylinky (petržel nebo libeček)
sůl
pepř
---
100 ml smetany 31%
2-3 lžičky bazalkového pesta s rajčaty
vývar nebo mléko podle potřeby
olej

Postup přípravy receptu

  1. Panenku očistíme a odblaníme. Smícháme všechny suroviny na marinádu kromě soli. Panenku pečlivě potřeme marinádou a necháme do druhého dne uležet.

  2. Půl hodiny před pečením maso vytáhneme z lednice a osolíme. Na trošce oleje opečeme zprudka panenku ze všech stran. Až maso zbělá, předěláme ho do pekáčku a potřeme zbylou marinádou.

  3. Předehřejeme troubu na 180 stupňů a panenku pečeme cca 5-20 minut. Pokud máte teploměr do masa, teplota po zapíchnutí do masa by měla být cca 65 stupňů.

  4. Do pánve po opékání přilijeme smetanu a dáme pesto. Promícháme a necháme chvíli probublat do zhoustnutí. Podle potřeby zředíme vývarem a dochutíme.

  5. Hotovou panenku zabalíme do alobalu a necháme 5-8 minut odpočinout. Poté maso nakrájíme a podáváme s omáčkou a různě upravenými bramborami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!