Maminčin falešný hruščák
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek (1/4 litru) mléka
- 6 dkg droždí (1 a 1/2 kostky)
- 2 dl oleje
- 3 žloutky
- 1 kávová lžička soli
- cukr (do kvásku)
- 2 vanilkové cukry
- Náplň:
- 1/2 kg hrušek
- 10 dkg cukru
- 10 dkg povidel
- mletý badyán
- skořice
- hřebíček
- šťáva z 1/2 citrónu
- 5 cl rumu
- Posypka (drobenka):
- 15 dkg polohrubé mouky
- 10 dkg másla
- 10 dkg mletého cukru
- 1 vanilkový cukr
- Na polití:
- 1/2 másla
- 5 cl rumu
Postup Maminčin falešný hruščák
Postup přípravy receptu
-
Hrušky oloupeme, rozpůlíme, vybereme jádřince, na hrubém struhadle nastrouháme, vložíme na pánev, přidáme šťávu z citrónu a za občasného podlévání vodou hrušky dusíme. Ke konci přidáme povidla, koření (já jsem neměl mletý hřebíček, takže jsem celý vložil od počátku dušení), chvíli necháme probublat, odstavíme a po vychladnutí vmícháme rum.
Těsto můžeme zadělat, jakmile dáme hrušky dusit.
Máslo na polití koláče přeškvaříme do voňavorůžova a po vychladnutí vmícháme rum.
Vykynuté těsto roztáhneme na plech vyložený pečícím papírem, rozetřeme hruškovou směs a přidáme posypku.
Pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut a po vychladnutí polijeme přeškvařeným máslem.