Dort s vůní Karibiku
Recepty, DortySuroviny
- Korpus:
- 4 celá vejce
- 2 bílky
- 6 lžic cukru
- 50 g mletých mandlí
- 4 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
- Náplň 1:
- 1 kompotovaný ananas (kousky)
- 200 ml ananasového džusu nebo šťáva z kompotu
- 6 plátků čiré želatiny
- Náplň 2:
- 250 ml mléka
- 1 ananasový pudink
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce bílého rumu (lze vynechat)
- 2 žloutky
- 1 vanička polotučného tvarohu
- 200 ml smetany ke šlehání
- Na ozdobu:
- čerstvý ananas
- jahody
- strouhaný kokos
- meduňka
Postup Dort s vůní Karibiku
Postup přípravy receptu
-
Vejce postupně rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. 2 žloutky zatím odložíme stranou. Ze zbývajících čtyř žloutků a z cukru vyšleháme pěnu. Bílky rovněž vyšleháme a opatrně vmícháme do žloutkové hmoty.
Přidáme mleté mandle, opět zlehka promícháme a nakonec po částech vsypeme prosátou mouku. Po řádném, ale opatrném promísení dáme hotové těsto do dortové formy a upečeme na 170°C. Upečený korpus dáme vychladnout.
Mezitím připravíme náplně: na první dáme do šťávy nebo džusu nabobtnat želatinu asi na 10 minut. Poté ji mírně zahřejeme a mícháme, až se plátky želatiny zcela rozpustí.
Přidáme na malé kousky pokrájený kompotovaný ananas a vlijeme do kulaté formy o stejném nebo o něco menším průměru, než je náš korpus a dáme do lednice ztuhnout.
Na druhou náplň uvaříme z mléka, cukru a pudinkového prášku hustý pudink. Po uvaření vložíme nádobu s pudinkem do studené vody, přidáme žloutky a mícháme, dokud není pudink vlažný. V této chvíli do něj zamícháme tvaroh a rum. Nakonec přidáme ušlehanou smetanu.
Vychladlý korpus jednou prořízneme, spodní díl vrátíme do formy a namažeme asi 2/3 krému. Z lednice vyndáme ztuhlou želatinovo-ananasovou placku, uvolníme ji z formy a položíme na krém.
Navrch ještě malinko pomažeme krémem a zaklopíme horním dílem. Zlehka přitlačíme a dáme do chladu. Nakonec celý povrch dortu pomažeme zbylým krémem, okraje posypeme kokosem a dort dozdobíme čerstvým ananasem, jahodami a meduňkou nebo mátou.