Makrely pečené po řecku

Recepty, Ryby

Suroviny

4 menší makrely (nebo 2 větší)
1 citron - část nakrájená na podávání, část na pokapání syrových ryb
1 cibule
4 lžíce dobrého kečupu
sůl
3 lžíce červeného vína
1 lžička cukru
hrst zelených oliv
hrst černých oliv
80 g oleje

Postup přípravy receptu

  1. Z vykuchaných makrel odkrojíme hlavy, ocasní partie a odstřihneme hřbetní ploutve. Potom makrely očistíme, opláchneme a rozkrojíme na porce. Osolíme, pokapeme citronem a necháme chvilku odležet, než dostatečně rozehřejeme pánev.

  2. Na rozpáleném oleji pečeme makrely na obou stranách do červena. Upečené porce makrel vyjmeme, do oleje přidáme drobně nakrájenou cibuli, zpěníme a přidáme kečup, sůl a cukr. Podle potřeby rozředíme malou trochou vody a prováříme na mírném ohni asi 15 minut. Pečené porce makrel pak vložíme do připravené omáčky, přilijeme víno, přidáme na kolečka pokrájené olivy a přivedeme až k bodu varu.

  3. Upravené makrely můžeme nechat v omáčce vychladnout a po několikahodinovém proležení je podáváme studené, se slanými rohlíky. Teplé makrely pečené po řecku podáváme s vařenými brambory. Já jsem je jedla studené a nemělo to chybu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!