Makrela s nivou na pomerančích
Recepty, RybySuroviny
- 4 kuchyňsky upravené makrely
- 1 velký šťavnatý pomeranč
- 100 g nivy
- 100 g másla
- 2 stroužky česneku utřené se solí
- 8 celých neoloupaných stroužků česneku
- tymián
- bílý pepř
- sůl
- zelená petrželka
- brambory
Postup Makrela s nivou na pomerančích
Postup přípravy receptu
-
Ryby omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme.
V kastrolku rozpustíme máslo, přidáme k němu česnek utřený se solí a necháme ho rozvonět.
Pomeranč rozpůlíme a z poloviny vymačkáme šťávu, kterou přilijeme k rozpuštěnému máslu. Máslovou směs necháme vychladnout a ztuhnout.
Dvě třetiny směsi smícháme s nahrubo nastrouhanou nivou a vyplníme s ní břišní dutiny makrel. Ryby naskládáme do zapékací misky vhodné velikosti. Obložíme bramborami, které jsme omyli a překrojili na poloviny nebo čtvrtiny. Povrch a volná místa vyplníme druhou polovinou pomeranče, nakrájeného na kousky a neoloupanými, plochou stranou nože rozmáčknutými stroužky česneku. Zbylé ochucené máslo opět rozehřejeme a zalijeme jím celý obsah pekáčku.
Vložíme do trouby, rozehřáté na 220°C a pečeme 40 minut. Poté zasypeme petrželkou a tymiánem a dopečeme 5 minut.