Trojmléčný koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

115 g másla
165 g hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
225 g krupicového cukru
5 vajec
dřeň z 1 vanilkového lusku nebo 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Přeliv:
125 ml plnotučného mléka nebo smetany na vaření
350 g kondenzovaného mléka (1 konzerva)
400 g slazeného kondenzovaného mléka (1 konzerva)
Na dokončení:
375 ml smetany ke šlehání
1 lžička vanilkového extraktu
kokos
kakao

Postup přípravy receptu

  1. Mouku s kypřícím práškem dejte do mísy. V jiné míse ušlehejte změklé máslo s cukrem a žloutky do světlé pěny, ušleháme bílky. Potom po částech přisypávejte moučnou směs a vmíchejte vyšlehané bílky. Nakonec zašlehejte vanilkový extrakt. Těsto vlijte do připraveného plechu s vysokým okrajem vyloženého pečícím papírem a pečte asi 30 minut. Ještě horké je hustě propíchejte vidličkou a nechte ve formě vychladnout.

  2. Všechna tři mléka společně prošlehejte, přelijte směsí vychladlý korpus, zakryjte potravinářskou folií a dejte na alespoň hodinu do lednice, aby se tekutina důkladně vsákla. Do směsi mlék můžeme přidat 1 panák rumu.

  3. Smetanu vyšlehejte s vanilkovým extraktem a naneste na koláč. Nakonec koláč posypeme kokosem nebo kakaem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!