Trojmléčný koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- 115 g másla
- 165 g hladké mouky
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 225 g krupicového cukru
- 5 vajec
- dřeň z 1 vanilkového lusku nebo 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- Přeliv:
- 125 ml plnotučného mléka nebo smetany na vaření
- 350 g kondenzovaného mléka (1 konzerva)
- 400 g slazeného kondenzovaného mléka (1 konzerva)
- Na dokončení:
- 375 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička vanilkového extraktu
- kokos
- kakao
Postup Trojmléčný koláč
Postup přípravy receptu
-
Mouku s kypřícím práškem dejte do mísy. V jiné míse ušlehejte změklé máslo s cukrem a žloutky do světlé pěny, ušleháme bílky. Potom po částech přisypávejte moučnou směs a vmíchejte vyšlehané bílky. Nakonec zašlehejte vanilkový extrakt. Těsto vlijte do připraveného plechu s vysokým okrajem vyloženého pečícím papírem a pečte asi 30 minut. Ještě horké je hustě propíchejte vidličkou a nechte ve formě vychladnout.
Všechna tři mléka společně prošlehejte, přelijte směsí vychladlý korpus, zakryjte potravinářskou folií a dejte na alespoň hodinu do lednice, aby se tekutina důkladně vsákla. Do směsi mlék můžeme přidat 1 panák rumu.
Smetanu vyšlehejte s vanilkovým extraktem a naneste na koláč. Nakonec koláč posypeme kokosem nebo kakaem.