Makový závin ze špaldové mouky

Recepty, Moučníky

Suroviny

200 g špaldové mouky
200 ml šlehačky
špetka soli
100 g mletého máku
3 lžíce hnědého cukru
švestky, višně nebo rybíz - dle možnosti a chuti (ovoce může být čerstvé, mražené nebo kompotované)
může se přidat vanilkový cukr
50 g másla na potírání

Postup přípravy receptu

  1. Z mouky, šlehačky a soli uděláme v misce těsto, které necháme 20 min odpočinout. Zatím připravíme ovoce, čerstvé, mražené nebo kompotované a rozpustíme máslo.

  2. Těsto přendáme na vál, poprášený moukou, rozdělíme na 3 díly a postupně vyválíme obdélníky. Obdélník těsta potřeme máslem kousek od krajů, posypeme jednou třetinou máku a cukru. Na mák poklademe ovoce, dala jsem půlené švestky z mrazáku s trochou rybízu. Můžeme posypat 1/3 vanilkového cukru, ale není to nutné. Zavineme, přendáme na plech s podložkou nebo papírem a stejně uděláme další dva.

  3. Záviny potřeme máslem a dáme do předem vyhřáté trouby na 180°C péct na 20-25 minut. Hotové vychladlé záviny nakrájíme a lehce poprášíme moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!