Jáhlové knedlíky s carobellovou omáčkou
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 125 g jáhel
- 175 g brambor uvařených ve slupce (den předem)
- 1 vejce
- 100 g kukuřičné mouky
- 250 g jahod
- 3-4 lžičky carobelly
- 1 lžíce fruktosy
Postup Jáhlové knedlíky s carobellovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Den předem si uvaříme brambory ve slupce. Druhý den je oloupeme a nastrouháme najemno.
Jáhly několikrát propereme v horké vodě, abychom je zbavili hořkosti. Potom je 15 min vaříme v 300 ml vody se špetkou soli.
Uvařené jáhly necháme vychladnout, promícháme s vejcem a moukou. Hotové těsto by mělo být mírně lepkavé, ale dobře se s ním pracuje, když si občas namočíme ruce. Těsto rozdělíme na 10 dílků, z každého dílku vytvarujeme placku, do které pořádně zabalíme 1 jahodu. (Pokud není sezóna sladkých čerstvých jahod, používám domácí zamražené, co mi zbyly z léta).
Hotové knedlíky vaříme 15-20 min. v páře.
Mezitím si zbylé jahody zalijeme vodou, tak aby byly ponořené a nechám je lehce probublat, aby se daly rozmačkat vidličkou (můžete použít i šťouchadlo na brambory).
K rozmačkaným horkým jahodám přidám carobellu a fruktosu, metličkou se musí stále jemně míchat, aby neměla tendenci se přichytit. Pokud je omáčka příliš řídká, necháme ji ještě zredukovat. Poté už jen knedlíky přelijeme.