Krémové francouzské brambory se sýrem
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- 1 kg brambor
- 250 g slaniny
- 2 šalotky
- 1 stroužek česneku
- 100 ml bílého suchého vína
- 200 ml 33% smetany ke šlehání
- sůl
- pepř černý mletý
- 400 g Hermaduru
Postup Krémové francouzské brambory se sýrem
Postup přípravy receptu
-
Troubu zapněte na 200°C. Brambory, ideálně varný typ A, oškrábejte, nekrájejte a v celku je asi sedm minut předvařte do poloměkka. Pak je sceďte a nechte vychladnout.
Mezitím nakrájejte slaninu na kostičky a šalotku nahrubo, klidně jen na půlkolečka. Společně osmahněte dozlatova, pak přidejte prolisovaný stroužek česneku a nechte rozvonět. Podlijte vínem a zredukujte na minimum.
Zchladlé brambory nakrájejte na plátky a vyskládejte jimi dno zapékací misky, vymazávat ji není potřeba. Rozprostřete na ně směs slaniny a cibule, osolte a opepřete. Další vrstva budou opět brambory. Zalijte smetanou a povrch poklaďte na plátky nakrájeným sýrem Hermadur. Do originálního receptu patří sýr Reblochon, český Hermadur ho ale víc než důstojně zastoupí!
Pečte asi 15 minut dozlatova. Nechte chvíli vychladnout a podávejte.