Makový s jahodami
Recepty, DortySuroviny
- TĚSTO:
- 200 g hladké mouky
- ½ kypřícího prášku
- 70 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 150 g tuku na pečení
- 1 vejce
- NÁPLŇ:
- 500 g měkkého tvarohu
- 200 g krupicového cukru
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 3 vejce
- 100 g mletého máku
- DOHOTOVENÍ:
- 200 g čerstvých jahod
- 1 balíček dortového želé
Postup Makový s jahodami
Postup přípravy receptu
-
Na vál prosijeme mouku a prášek do pečiva.
Přidáme cukr, vanilkový cukr, na kousky pokrájený změklý tuk a vejce.
Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a na 30 minut uložíme do chladna proležet.
Dvě třetiny těsta rozválíme na kulatý plát a položíme do vymazané a vysypané dortové formy o průměru 26 cm.
Propícháme ho vidličkou a vložíme do trouby vyhřáté na 190°C asi na 15 minut předpéct.
Tvaroh rozmícháme s polovinou cukru, vanilkovým cukrem, žloutky a mákem na hustý krém.
Z bílků a zbylého cukru připravíme tuhý sníh a zlehka po menších částech vmícháme do připraveného tvarohu.
Ze zbylého těsta vyválíme obdélníkový pás a vyložíme jim obvod dortové formy.
Formu naplníme tvarohovou náplní a vrátíme do trouby. Dort dopékáme ve vyhřáté troubě při 170° C asi 50 minut.
Když vychladne, ozdobíme ho plátky čerstvých jahod a přelijeme želé připraveným podle návodu na obalu.