Makový koláč se švestkami a drobenkou (pudinková náplň)

Recepty, Moučníky

Suroviny

Korpus:
225 g hladké mouky
75 g cukru moučka
150 g másla
Na náplň:
750 ml mléka
2 vanilkové pudingy
100 g cukru krupice
250 g mletého máku
3 lžíce rybízového džemu
3 lžíce rumu
½ lžičky skořice
300 - 500 g švestek
Na drobenku:
140 g hladké mouky
70 g krupicového cukru
70 g másla
¼ lžičky skořice

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve jsem uvařila puding. Do hrnce jsem nalila větší část mléka a ve zbylém mléku jsem rozmíchala oba vanilkové pudingy a krupicový cukr. Do hotového pudingu jsem vmíchala mletý mák, džem, rum a skořici. Vše jsem důkladně promíchala a dala stranou vychladnout. Puding musíte během chladnutí stále míchat nebo ho zakrýt potravinovou folii, aby se neutvořil škraloup.

  2. Dále jsem připravila hladké těsto z mouky, rozpuštěného másla a moučkového cukru. Pokud by vám těsto nedrželo pohromadě, přidejte lžíci studené vody.

  3. V té samé míse jsem ještě připravila drobenku z hladké mouky, krupicového cukru, skořice a másla. Hotovou drobenku jsem uložila do lednice.

  4. Vše je připraveno a můžeme vytvořit koláč. Těsto jsem natlačila na dno a stěny dortové formy o průměru 25 cm s odnímatelným okrajem. Na těsto jsem nalila vychladlou náplň a obložila ji půlkami švestek, které jsem zasypala drobenkou.

  5. Koláč jsem dala péct do trouby na 180°C a pekla jsem hodinu a deset minut. Po hodině koláč hlídejte a pečte, dokud drobenka nezezlátne.

  6. Hotový koláč jsem nechala vychladnout do druhého dne a opatrně z něj sundala formu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!