Makové křehké muffiny
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na křehké těsto:
- 210 g hladké mouky
- 140 g másla
- 70 g moučkového cukru
- špetka soli
- 1 žloutek
- 2 lžíce zakysané smetany
- kůra a šťáva z poloviny citronu
- Na makovou nádivku:
- 200 g mletého máku
- 200 ml mléka
- 60 g cukru
- kůra z poloviny citronu
- 15-20 dětských piškotů
- 10 ks švestek bez pecek nakrájených na kousky (mohou být mražené)
Postup Makové křehké muffiny
Postup přípravy receptu
-
Nejprve svaříme mléko s cukrem a mákem, přidáme citronovou kůru a zahustíme nastrouhanými piškoty. Necháme vychladnout.
Ze všech surovin vypracujeme těsto ručně nebo pomocí robotu s noži (jde to dobře, ale těsto je potřeba vypracovat rychle, aby zůstalo křehké, dlouhým hnětením je pak těsto tvrdé). Dáme odležet do chladu cca 30 minut.
Těsto rozválíme a vykrojíme kolečka, kterými vyložíme formu na muffiny nebo koláčky. Část těsta necháme stranou.
Do každé formičky dáme lžičkou makovou nádivku a do ní zatlačíme kousek švestky.
Ze zbylého těsta uděláme různé ozdoby, kterými zakryjeme vršek.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C dorůžova 20-25 minut. Necháme vychladnout, vyklopíme, obrátíme a lehce pocukrujeme.