Chřestový krém s parmezánem, česnekovými krutony a kapkou crème fraîche
Recepty, PolévkySuroviny
- 1kg bílého chřestu
- cca 2 dcl bílého vína
- zeleninový vývar
- 1 cibule
- 6 stroužků česneku
- sůl
- pepř
- koreni chimichuri (směs koření, obsahuje: cibule, petržel, pepř, česnek, oregano, paprika, cukr, sůl, směs bylin)
- 50 g másla
- 200 g smetany na šlehání
- 250 g strouhaného parmezánu
- na ozdobu:
- crème frâiche
- na krutony:
- 2 rohlíky (nebo jiné pečivo)
- máslo
- sušený česnek
Postup Chřestový krém s parmezánem, česnekovými krutony a kapkou crème fraîche
Postup přípravy receptu
-
V hrnci rozehřejeme kousek másla, přidáme cibuli nadrobno a česnek na plátky, krátce osmahneme. Přidáme očištěný chřest, nakrájený na kousky, zase krátce osmahneme, podlijeme bílým vínem a necháme odpařit alkohol. Poté zalijeme vývarem cca 0,5 cm nad chřest a necháme vařit. Až je chřest uvařený, vše ponorným mixérem rozmixujeme do hladka.
Na pánvi rozehřejeme máslo, přilijeme smetanu a uvedeme k varu. Odstavíme z ohně, vmícháme parmezán. Smetanu s parmezánem vlijeme k polévce a necháme projít varem. Ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a kořením chimichuri.
Pečivo nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme máslo, přihodíme kostky pečiva, zasypeme sušeným česnekem dle chuti. Restujeme dozlatova.
Polévku servírujeme posypanou krutony a zakápneme pár kapkami crème fraîche (v uvozovkách proto, že zrovna crème fraîche moc kapičky nedělá).