Maďarská zelňačka podle Achille Gregora
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 menší uzené kolínko
- 1/2 kg kysaného zelí
- 1 lžíce sádla
- 50-80 g uzené slaniny
- 1 cibule
- 1-2 PL mouky (jen mírně navršené)
- 1 PL sladké papriky (hodně plná)
- pepř a sůl podle chuti
- hustá zakysaná smetana k podávání
Postup Maďarská zelňačka podle Achille Gregora
Postup přípravy receptu
-
V papiňáku uvařím uzené kolínko. Vyndám ho na talíř a nechám trochu zchladit, pak z něj oberu všechno maso i s kůží a nakrájím na kostičky - sousta.
Mezitím ve vývaru povařím zelí (zkusila jsem vařit maso a zelí společně, jak naznačuje originál receptu, ale zelí bylo pak převařené). Obrané a nakrájené maso dám zpět do polévky.
Špek nakrájím na kostičky a udělám jíšku. Na sádle a rozškvařeném špeku osmahnu do světlezlatova drobně nakrájenou cibuli, přidám mouku a zasmahnu ji, přidám červenou papriku, promíchám a odstavím. Jíšku přidám do polévky, provařím nejméně 10 minut. Mezitím ochutnám a dochutím solí a pepřem. Kdo je velký mlsoun a nehledí na kalorie, přidá a zavaří do polévky i kelímek sladké smetany.
Na talíři zdobíme kopečkem zakysanky. Je to rychlé a dobré, mana nebeská. Zkoušela jsem i z uzených žebírek, je to také dobré, ale to kolínko dodá vývaru jedinečnou, specifickou chuť.