Losos na smetanových bramborách

Recepty, Ryby

Suroviny

6 porcí lososa (z filetu s kůží)
svazek čerstvého kopru
6 plátků másla
6 velkých brambor varný typ A (nejlépe odrůda LAURA, červená/žlutomasá)
2 kelímky smetany na šlehání 33%
6 snítek rozmarýnu
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Velmi chutný pokrm začneme přípravou smetanových brambor, neboť se déle pečou. Oškrábané brambory nastrouháme na velmi tenké plátky.

  2. Dáme si je do větší mísy a přidáme k nim sůl a najemno nasekaný čerstvý rozmarýn. Společně promícháme a následně zalijeme smetanou.

  3. Rukou vše poctivě promícháme a to tak, aby nedošlo k tomu, že plátky brambor zůstanou slepené, a smetana se mezi ně nedostane. Když máme vše pečlivě promíchané tak si připravíme pekáč, do kterého na dno vložíme pečící papír a na něj klademe po hrstích promíchané bramborové plátky. Vše poté zalijeme zbytkem smetany, která nám zůstala v míse po exportu“ plátkovaných brambor do pekáče.

  4. Vložíme přikryté do rozehřáté trouby a pečeme na střední stupeň do měkka. Jakmile jsou brambory měkké a smetana takřka neviditelná“, tak odstraníme přikrytí a necháme lehce z vrchu zezlátnout.

  5. A nyní nastala doba pro našeho lososa, kterého si vložíme po porcích na plech vyložený pečícím papírem.

  6. Každou porci lososa dobře osolíme a na každou porci položíme plátek poctivého másla obalený v čerstvě nasekaném kopru. Vložíme do trouby a pečeme na nejvyšší stupeň cca 10-15 minut.

  7. Před podáváním odstraníme kůži zespod porce lososa (jde to velmi snadno) a podáváme společně se smetanovými bramborami. Garantuji Vám nebe v hubě“.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!