Lilková smaženice

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 velký lilek
6 rozšlehaných vajec
4 lžíce smetany (nemusí nutně být, ale je to lepší)
lžička drceného kmínu
čerstvě mletý pepř
2-3 stroužky rozetřeného česneku
majoránka
1 velká cibule nasekaná na drobno
olej pod lilek
máslo pod smaženici

Postup přípravy receptu

  1. Lilek omyjeme (neloupeme) a nakrájíme na centimetrová kolečka. Po obou stranách nasolíme a necháme v míse odpočinout (vypotit) asi 30 minut.

  2. Pak kolečka omyjeme pod tekoucí vodou a vysušíme v papírové utěrce. Nakrájíme je na kostičky (asi 1 cm) a smažíme na oleji za občasného prohazování, dokud pěkně nezměkne a nezezlátne. Trvá to nejméně 20 minut.

  3. Mezitím si na másle s kapkou oleje osmažíme cibulku dozlatova. Přidáme k ní lilky a kmín, krátce restujeme, poté přijde na řadu česnek, pepř a majoránka. Nakonec vlijeme mírně osolená vejce (která jsme v misce vidličkou lehce rozšlehali se smetanou).

  4. Na velmi mírném plameni smažíme, dokud se směs nespojí. Vajíčka by měla zůstat polotekutá, ne zcela sražená. Podáváme s pečivem, nejlépe posypané petrželkou, (kterou jsem ale po ruce neměla).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!