Jemný chřestový předkrm

Recepty, Předkrmy

Suroviny

4 svazky chřestu
4 lžíce másla
1 citron
2 lžíce hnědého cukru
sůl dle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Čerstvý chřest zbavíme dřevnaté spodní části.

  2. Odřízneme ostrým nožem asi tak v místě, kde se chřest při ohnutí začne lámat, nikoliv pouze ohýbat!

  3. Pak jemně oloupeme poslední třetinu výhonků od tuhých vláken.

  4. Rozdělíme na 4 stejné hromádky a pomocí režné nitě či kuchyňského provázku svážeme do svazečků.

  5. Vzhledem k tomu, že u chřestu je odlišná doba vaření spodní části a hlaviček, je lepší, když se spodek vaří ve vodě a vršky v páře, aby neztratily svou křehkost.

  6. Použijeme proto velkou pánev s vyššími stěnami. Svazky chřestu podložíme varnou miskou tak, aby byla spodní část byla ponořena ve vodě, ale pánev šla přiklopit víkem. Na spodní část chřestu dáme 2 kolečka citronu, 1 malou lžičku cukru a 2 špetky soli a zalijeme vroucí vodou.

  7. Přiklopíme poklicí.

  8. Na středním plameni vaříme asi 10 minut, až bude změklý, ale pořád křupavý.

  9. Mezitím si v kastrolku rozehřejte máslo.

  10. Vařený chřest necháme okapat, přendáme na talíř, polijeme máslem a ihned podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!