Jemný chřestový předkrm
Recepty, PředkrmyPostup Jemný chřestový předkrm
Postup přípravy receptu
-
Čerstvý chřest zbavíme dřevnaté spodní části.
Odřízneme ostrým nožem asi tak v místě, kde se chřest při ohnutí začne lámat, nikoliv pouze ohýbat!
Pak jemně oloupeme poslední třetinu výhonků od tuhých vláken.
Rozdělíme na 4 stejné hromádky a pomocí režné nitě či kuchyňského provázku svážeme do svazečků.
Vzhledem k tomu, že u chřestu je odlišná doba vaření spodní části a hlaviček, je lepší, když se spodek vaří ve vodě a vršky v páře, aby neztratily svou křehkost.
Použijeme proto velkou pánev s vyššími stěnami. Svazky chřestu podložíme varnou miskou tak, aby byla spodní část byla ponořena ve vodě, ale pánev šla přiklopit víkem. Na spodní část chřestu dáme 2 kolečka citronu, 1 malou lžičku cukru a 2 špetky soli a zalijeme vroucí vodou.
Přiklopíme poklicí.
Na středním plameni vaříme asi 10 minut, až bude změklý, ale pořád křupavý.
Mezitím si v kastrolku rozehřejte máslo.
Vařený chřest necháme okapat, přendáme na talíř, polijeme máslem a ihned podáváme.