Houbový kečup

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

750 g jedlých hub (nakrájených na tenké plátky)
125 ml bílého vinného octa
30 g sušených hříbků
1 cibule nakrájená nahrubo
2 stroužky česneku nakrájené na plátky
2 bobkové listy
4 hřebíčky
½ lžičky mletého muškátového květu
½ lžičky mletého zázvoru
½ lžičky čerstvě mletého pepře
½ lžičky mletého nového koření
60 ml sherry
4 zarovnané lžičky soli

Postup přípravy receptu

  1. V tomto kečupu rajčata nehledejte, najdete tu spoustu hub - nejlépe směs lesních, ale jde to i z pěstovaných hub. Nejlíp nám houbový “kečup” chutná k pečenému masu, ale můžete s ním dochucovat jakýkoliv houbový pokrm - třeba omáčku nebo polévku. Nakrájené houby promícháme ve velké míse se solí, přikryjeme a necháme 24 hodin v chladu odpočívat.

  2. Sušené hříbky necháme nabobtnat v 0,75 l horké vody. Poté je vyberte z vody - tu uchovejte. V mixéru postupně rozmixujte nasolené houby i hříbky, případně přidejte vodu z hříbků. Měla by vám vzniknout hrubší pasta. Dejte ji do hrnce.

  3. Česnek a cibuli rozmixujte spolu s octem. Směs přidejte do hrnce k houbové pastě a vsypte koření - bobkový list, hřebíček, muškátový květ, mletý zázvor, pepř a nové koření. Promíchejte a přiveďte k varu, vařte přibližně 1 - 1,5 hodiny, houby by měly být dobře převařené a kečup by měl mít hustší konzistenci. Správnou hustotu vyzkoušíte, dáte-li na talíř lžíci směsi. Po deseti minutách by měla pustit jen velmi málo nebo žádnou tekutinu.

  4. Směs přepasírujte přes hrubé síto (pro odstranění koření) a pak znovu rozmixujte do hladké pasty. Přidejte sherry a můžete nalít do skleniček. Zavařujte 20 minut při 80 °C.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!