Letní závitky s arašídovou omáčkou
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- Na závitky:
- rýžový papír
- mrkev
- červená paprika
- jarní cibulka
- okurka/mladá cuketa
- mungo klíčky (nemusí být)
- čerstvá máta
- Na omáčku:
- 8 lžic vody
- 4 lžíce arašídového másla
- 1-2 lžíce sojové omáčky tamari
- šťáva z ½ limetky
- 1 lžička cukru
- ½ lžičky jemně nastrouhaného zázvoru
- ½ prolisovaného stroužku česneku (nemusí být)
- sůl
- chilli
Postup Letní závitky s arašídovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Mrkev, papriku a okurku nebo cuketu nakrájíme na tenké, asi 5 cm dlouhé nudličky. Jarní cibulku pokrájíme nadrobno a mátu obereme na jednotlivé lístky. Připravíme hluboký talíř nebo misku s průměrem dna stejně velkým jako rýžový papír a naplníme vodou. Do vody ponoříme list rýžového papíru a necháme asi 1–2 minuty změknout. Poté papír přeneseme na suchý mělký talíř. Přibližně do 1/3 od okraje papíru rozložte lístky máty, na ně položte nudličky mrkve, papriky a okurky a mungo klíčky. Přes náplň přehněte kratší okraj papíru, poté založte horní a dolní okraj a zarolujte. Snažte se co nejvíc utahovat, aby se závitky nerozpadaly.
Na přípravu omáčky dejte do malého rendlíku arašídové máslo a vodu a na velmi mírném plameni zahřívejte, až se vytvoří hladká omáčka. Je-li příliš hustá, přidejte ještě trochu vody. Poté vmíchejte sojovou omáčku, limetkovou šťávu, cukr, zázvor, česnek a podle chuti chilli koření a sůl.
Omáčku nalijte do malé mističky a podávejte spolu se závitky. Jedí se rukama, závitek si omočíte do omáčky a rovnou strčíte do pusy. Přípravu závitků i závěrečnou hostinu vřele doporučuji jako společenskou aktivitu pro rodinu i hosty, je to legrace, která navíc skvěle chutná.:)