Cuketovo-tvarůžkové lívanečky
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 450 g očištěné cukety
- 200 g tvarůžků (9 ks menších koleček)
- 30 g polohrubé mouky
- 30 g Solamylu
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 1 vejce
- sůl
- tuk na smažení (já dávám společně olej se sádlem)
Postup Cuketovo-tvarůžkové lívanečky
Postup přípravy receptu
-
Na hrubém slzičkovém struhadle do hlubší mísy nastrouháme cuketu, mírně osolíme, promícháme a přemístíme do cedníku. Necháme 15 minut vypotit a poté ještě rukou v cedníku vymačkáme z vypocené cukety zbytek šťávy.
Vejce rozklepneme, oddělíme žloutek a z bílku ušleháme tuhý sníh.
Tvarůžky protlačíme mřížkou na krájení brambor do bramborového salátu.
Cuketu dáme do mísy, přidáme mouku smíchanou se solamylem a práškem do pečiva, žloutek a vše důkladně a nejlépe rukou promícháme.
Dále přidáme kostičky tvarůžků, ušlehaný sníh a znova všechno zlehka promícháme.
Do pánve s rozehřátým tukem klademe lžící menší hromádky, které zploštíme do tvaru lívanečků a pozvolna smažíme z každé strany 6 minut do zlatavé barvy.
Během smažení neustále opatrně pohybujeme pánví, aby se lívanečky nepřichytávaly. Po usmažení je klademe na papírovou utěrku odsát přebytečný tuk. Podáváme jako lehkou večeři s různými zeleninovými saláty a pečivem. Můžeme také podávat jako hlavní chod například s bramborovou kaší.