Letní ovocný dort s pudinkovým krémem a italskou šlehačkou
Recepty, MoučníkySuroviny
- olejový piškot:
- 5 vajec
- 5 PL krupicového cukru
- 5 PL rozpuštěné a zchladlé Hery (nebo oleje)
- 5 PL polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- krém:
- 400 ml mléka
- 1 malinový pudink nebo jahodový pudink
- 3 PL cukru
- 250 g tučného tvarohu nebo mascarpone
- drobné ovoce:
- maliny
- jahody nebo rybíz
- italská vařená šlehačka:
- (dvojitá dávka:
- 4 kl želatiny
- 4 pl vody
- 4 pl hl. mouky
- 4 pl cukru krupice
- 2 vanilkové cukry
- 500 ml vody
- 4 bílky
- limetková šťáva
- 200 g zakysané smetany
Postup Letní ovocný dort s pudinkovým krémem a italskou šlehačkou
Postup přípravy receptu
-
Celá vejce ušleháme s cukrem do husté pěny. Postupně zašleháme Heru (olej) a nakonec už jen opatrně vmícháme mouku prosetou s práškem do pečiva. Těsto nalijeme do dortové formy a pečeme na 175°C podle zkušeností s vlastní troubou. Upečený piškot necháme vychladnout a vrátíme ho zpět do formy.
Krém připravíme z uvařeného vlažného pudinku, do kterého zamícháme tvaroh nebo mascarpone a podle chuti dosladíme.
Na vychladlý dortový korpus dáme vrstvu očištěného ovoce a zalijeme pudinkovým krémem. Poslední vrstvu tvoří italská šlehačka, kterou na pudinkový krém naneseme ještě trochu vlažnou. Celý dort necháme v lednici nejlépe do druhého dne ztuhnout, potom ho vyjmeme z formy a dozdobíme.