Lasagne s houbami, kapustou a bešamelem

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

cca 12 plátků lasagní (ideálně ty, které se nemusí předem předvařit)
500 gr čerstvých hnědých žampionů či jiných hub dle chuti
300 gr natrhaných kapustových listů (bez tuhého stonku)
3 velké stroužky česneku
2 lžičky čerstvého či sušeného tymiánu
30 gr rostlinného másla (např. AlsanBio) či rostlinného oleje
cca 100 gr vlašských ořechů
1 vrchovatá lžíce sezamových semínek
1/2 hrnku lahůdkového droždí (pozor, nejedná se o kvasnice)
1 litr rostlinného mléka (já měla domácí mandlovo-ovesné)
1 střední celer
2 střední cibule
3 bobkové listy
pár kuliček pepře a nového koření
60 gr rostlinného másla (např. AlsanBio)
60 gr hladké mouky
3-4 lžičky dijonské hořčice
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme základ na bešamel.

  2. Celer nakrájíme na větší kostky, cibuli na hrubo a spolu s bobkovým listem, kuličkami pepře a nového koření dáme do hrnce.

  3. Zalijeme mlékem a pomalu zahříváme. Těsně před tím, než se mléko začne vařit sejmeme z ohně. Přikryjeme pokličkou a dáme stranou.

  4. Kapustu omyjeme, dáme do hrnce se studenou vodou, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme 2-3 minuty, slijeme a necháme okapat.

  5. Houby nakrájíme na plátky.

  6. Na pánvi rozpustíme Alsan (30 gr) či zahřejeme olej, přidáme houby a smažíme asi 10 minut, dokud nepustí vodu a ta se nevypaří.

  7. Přidáme rozmačkaný česnek, tymián, sůl a pepř a ještě asi dvě až tři minuty osmahneme.

  8. Troubu předehřejeme na 180°C.

  9. Vlašské ořechy, sezam a droždí rozmixujeme do konzistence strouhanky.

  10. Mléko s kořenovou zeleninou opět zahřejeme a poté přecedíme.

  11. Na pánvi zahřejeme 50gr Alsanu, přisypeme mouku a za stálého míchání asi 2-3 minuty osmahneme.

  12. Sundáme z ohně, přilijeme trošku ochuceného mléka a rychle kvrdláme metličkou, aby se nevytvořily hrudky. Postupně přiléváme další mléko a mícháme.

  13. Když je všechno mléko vmíchané do základu bešamelu, vrátíme na plotnu a opět zahříváme, mícháme, dokud nemáme hustý bešamel (stačí chvilička).

  14. Vmícháme hořčici, dochutíme pepřem a solí.

  15. Půlku bešamelu vmícháme do kapusty, 1/4 nalijeme na spod zapékací mísy.

  16. Navrstvíme první patro lasagní, na které nandáme kapustu. Pokryjeme další vrstvou lasagní, na tu nasypeme houby. Další patro lasagní potřeme zbytkem bešamelu a posypeme ořechovou směsí. Dáme do trouby zapéct asi na 30 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!