Kyselice z pečené zeleniny
Recepty, PolévkySuroviny
- (směs libovolné zeleniny podle chuti)
- cibule
- mrkev
- celer
- červená řepa
- tuřín
- dýně
- paprika
- cuketa
- lilek
- česnek
- olej
- tymián
- zeleninový vývar nebo voda (popř. asi 150 ml mléka)
- 200 g zakysané smetany
- 1 polévková lžíce hladké mouky
- ocet
- cukr dle chuti
- sůl
- pepř
Postup Kyselice z pečené zeleniny
Postup přípravy receptu
-
Zeleninu očistíme, popř. oloupeme a nakrájíme na větší kousky. V míse promícháme s olejem, přidáme celé stroužky česneku a tymián a pečeme za občasného promíchání na 180 °C doměkka.
Hotovou zeleninu dáme do hrnce, přilijeme vývar nebo vodu, chvíli povaříme a rozmixujeme ponorným mixérem.
Polovinu zakysané smetany rozkvedláme s trochou vody (pokud chceme mít polévku jemnější, použijeme asi 150 ml mléka) a hladkou moukou a vlijeme do polévky.
Povaříme mírným varem 15 minut, přidáme ocet a cukr a dochutíme solí a pepřem. Na talířích zdobíme kopečkem zbylé zakysanky.