Kyselice z pečené zeleniny

Recepty, Polévky

Suroviny

(směs libovolné zeleniny podle chuti)
cibule
mrkev
celer
červená řepa
tuřín
dýně
paprika
cuketa
lilek
česnek
olej
tymián
zeleninový vývar nebo voda (popř. asi 150 ml mléka)
200 g zakysané smetany
1 polévková lžíce hladké mouky
ocet
cukr dle chuti
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninu očistíme, popř. oloupeme a nakrájíme na větší kousky. V míse promícháme s olejem, přidáme celé stroužky česneku a tymián a pečeme za občasného promíchání na 180 °C doměkka.

  2. Hotovou zeleninu dáme do hrnce, přilijeme vývar nebo vodu, chvíli povaříme a rozmixujeme ponorným mixérem.

  3. Polovinu zakysané smetany rozkvedláme s trochou vody (pokud chceme mít polévku jemnější, použijeme asi 150 ml mléka) a hladkou moukou a vlijeme do polévky.

  4. Povaříme mírným varem 15 minut, přidáme ocet a cukr a dochutíme solí a pepřem. Na talířích zdobíme kopečkem zbylé zakysanky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!