Květákové řízečky s uzeným bokem
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 1/2 velkého květáku nebo jeden malý
- 1 ks menší mrkve
- 1/4 celeru
- 2 vejce
- strouhanka
- sezamová semínka
- majoránku
- 1 stroužek česneku
- hl. mouka já použila celozrnou
- sůl
- pepř
- 200 g uzeného boku(nakrájený na menší kostičky)
Postup Květákové řízečky s uzeným bokem
Postup přípravy receptu
-
Uvaříme si zeleninu květák, mrkev a celer cca 25 minut, dle velikosti nakrájené zeleniny. Uvařenou zeleninu rozmačkáme vidličkou a přidáme protlačený česnek, majoránku.
Směs dle chuti posolíme, opepříme a rozbijeme do ní 2 vejce (pozor aby zelenina byla vychladlá). Dobře promícháme a zahustíme moukou asi 2 lžíce. Nakonec přidáme nakrájený uzený bok.
Z hmoty tvoříme v dlaních koule, které následně obalíme ve strouhance a sezamu. Koule pokládáme na plech s pečícím papírem. Na pečícím papíru koule přitlačíme rukou, tak aby nám vznikly placky. Placky se špatně obalují ve strouhance.
Už nepřidáváme olej, uzený bok nám pustí šťávu. Pečeme v troubě dozlatova na 190°C asi 40 minut (dobu odhaduji) a po dvaceti minutách placky obrátíme.