Rybí páj pod peřinou z bramborové kaše
Recepty, RybySuroviny
- 600 g brambor
- 1 větší pórek
- 2 PL strouhaného uzeného sýra (může být i jiný sýr)
- 150 g žampionů
- 4-6 rajčat
- 2 PL másla
- 180 ml mléka
- 600 g aljašské tresky
- 100 g anglické slaniny nebo jiné slaniny
- olivový olej do zapékací nádoby
- 1 kL sojové omáčky
- sůl
- čerstvý mletý pepř
- citron
- libeček nebo petrželka na ozdobení
Postup Rybí páj pod peřinou z bramborové kaše
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si oloupeme brambory v osolené vodě a uvaříme je doměkka. Brambory scedíme, přidáme máslo, ohřáté mléko a vše ušleháme na hladkou kaši. Nakonec do našlehané kaše vsypeme nastrouhaný sýr a necháme na teplejším místě.
Rybí maso si necháme rozmrazit, aby nám odtekla přebytečná voda. Pórek a všechnu další zeleninu očistíme a pokrájíme na kolečka. Část rajčátek si ale ještě odložíme stranou.
Připravíme si libovolnou zapékací nádobu nebo pekáček. Na dno nádoby pokapeme olivový olej, na něj vložíme osolené a opepřené rybí filety z aljašské tresky, zakapeme je je citrónem, posypeme kolečky pórku, kousky rajčátek, proužky paprik a plátečky žampiónů a posypeme vše slaninou pokrájenou na kostičky. Vše pak zakapeme sójovou omáčkou. Zapékací nádobu přikryjeme alobalem a pečeme pak cca 20 minut v předehřáté troubě na 200 stupňů.
Po 20 minutách alobal odstraníme a pokud nám v nádobě vznikla přebytečná šťáva, tak ji slijeme. Bez alobalu rybí páj pečeme dalších 15 minut. Pak směs zakryjeme po celé ploše zapékací nádoby bramborovou kaší, dozdobíme libečkem nebo petrželkou, rajskými jablíčky, co jsme dali stranou a dopečeme na posledních 10 minut do zlaté kůrčičky. (viz obrázek). Poté ihned podáváme se salátem, okurkou podle každého.