Kynutý koláč s rebarborou, jahodovou a jablečnou marmeládou, drobenka
Recepty, MoučníkySuroviny
- 350 g polohrubé mouky
- 20 g (½ kostky) kvasnic
- cca 250 ml vlažného mléka
- 70 g mletého cukru
- 70 g roztopeného másla
- 2 žloutky
- 2 špetky soli
- 500 g rebarbory
- jahody (meruňky, švestky)
- strouhaná citronová kůra
- Drobenka:
- 150 g hrubé mouky
- 100 g cukru krystal
- 100 g másla
Postup Kynutý koláč s rebarborou, jahodovou a jablečnou marmeládou, drobenka
Postup přípravy receptu
-
Smíchejte kvasnice s cukrem. Přidejte polovinu mléka a hrst mouky. Lehce promíchejte a dejte kynout.
Do mísy s moukou smíchanou s dvěma špetkami soli, vylijete nakynuté kvasnice a žloutky rozmíchané s trochou mléka. Míchejte a postupně dolévejte mléko a nakonec máslo. Pečlivě promiste, až se těsto nelepí na vařečku a je vláčné. Přikryjte a nechte kynout na teplém místě až zdvojnásobí objem.
Výsledné těsto by mělo být hladké, na povrchu nelepivé. Těsto vymačkáme pěstí přes celý plech vyložený pečícím papírem, poklademe rebarboru (přicukrujte), ovocem, či jinou náplní, posypeme drobenkou a pečeme v troubě vyhřátě na 180 st. C asi 15 min do zrůžovění okrajů.