Kynutý koláč s ovocem a drobenkou

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

Koláč:
500 g polohrubé mouky
3 vrchovaté lžíce cizrnové mouky
1 lžíce lahůdkového droždí Tebi (není nutné)
100 g rostlinného másla (AlsanBio)
42 g čerstvého droždí
85 g cukru
1 sáček vanilkového cukru
1/4 l rostlinného mléka
asi 1 kg vypeckovaných švestek rozkrájených na čtvrtky
Drobenka:
80 g hrubé mouky
60 g cukru krupice
60 g rostlinného tuku (AlsanBio)

Postup přípravy receptu

  1. Ve velké míse smícháme droždí, cukry, mouky a sůl. Rostlinné máslo rozpustíme a nalijeme do něj mléko. Počkáme, dokud směs nevychladne cca na 37°C a poté jí vlijeme do sypkých ingrediencí.

  2. Dobře promísíme, vytvoříme těsto (pokud je příliš lepivé, zaděláváme do něj po troškách další mouku) a poté ho dobře prohněteme na vále. Na teplém místě necháme kynout minimálně hodinu (případně můžeme nechat kynout přes noc v lednici).

  3. Pokud používáme čerstvé droždí, postupujeme stejně, pouze si dopředu uděláme kvásek - droždí rozmícháme v troše teplého mléka, zasypeme cukrem a moukou a necháme vzejít.

  4. Mezitím, co těsto kyne si připravíme drobenku. Všechny ingredience na ní smícháme v misce, propracujeme rukama a dáme chladnout do lednice.

  5. Když je těsto vykynuté, troubu předehřejeme na 180°C. Těsto lehce propracujeme, rozválíme na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech. Snažte se mít těsto spíše tenčí, vysoké max půl centimetru, koláč v troubě hodně nabude.

  6. Na vyválené těsto vyskládejte ovoce a posypte ho drobenkou. Pečte asi 40-50 minut, dokud nejsou kraje nezačnou zlátnout, poté koláč ihned vyndáme.

  7. Z poloviční dávky se koláč peče půl hodiny. Ještě teplé kraje koláče potřeme rumem. Poté jen mlsně obcházíme a snažíme se udržet se a nekrájet koláč, dokud nevychladne.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!