Kynutý koláč s ovocem a drobenkou
Recepty, Dietní receptySuroviny
- Koláč:
- 500 g polohrubé mouky
- 3 vrchovaté lžíce cizrnové mouky
- 1 lžíce lahůdkového droždí Tebi (není nutné)
- 100 g rostlinného másla (AlsanBio)
- 42 g čerstvého droždí
- 85 g cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1/4 l rostlinného mléka
- asi 1 kg vypeckovaných švestek rozkrájených na čtvrtky
- Drobenka:
- 80 g hrubé mouky
- 60 g cukru krupice
- 60 g rostlinného tuku (AlsanBio)
Postup Kynutý koláč s ovocem a drobenkou
Postup přípravy receptu
-
Ve velké míse smícháme droždí, cukry, mouky a sůl. Rostlinné máslo rozpustíme a nalijeme do něj mléko. Počkáme, dokud směs nevychladne cca na 37°C a poté jí vlijeme do sypkých ingrediencí.
Dobře promísíme, vytvoříme těsto (pokud je příliš lepivé, zaděláváme do něj po troškách další mouku) a poté ho dobře prohněteme na vále. Na teplém místě necháme kynout minimálně hodinu (případně můžeme nechat kynout přes noc v lednici).
Pokud používáme čerstvé droždí, postupujeme stejně, pouze si dopředu uděláme kvásek - droždí rozmícháme v troše teplého mléka, zasypeme cukrem a moukou a necháme vzejít.
Mezitím, co těsto kyne si připravíme drobenku. Všechny ingredience na ní smícháme v misce, propracujeme rukama a dáme chladnout do lednice.
Když je těsto vykynuté, troubu předehřejeme na 180°C. Těsto lehce propracujeme, rozválíme na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech. Snažte se mít těsto spíše tenčí, vysoké max půl centimetru, koláč v troubě hodně nabude.
Na vyválené těsto vyskládejte ovoce a posypte ho drobenkou. Pečte asi 40-50 minut, dokud nejsou kraje nezačnou zlátnout, poté koláč ihned vyndáme.
Z poloviční dávky se koláč peče půl hodiny. Ještě teplé kraje koláče potřeme rumem. Poté jen mlsně obcházíme a snažíme se udržet se a nekrájet koláč, dokud nevychladne.