Kynutý koláč - mřížka
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g polohrubé mouky
- 1 kostka droždí
- 2 vajíčka
- 2 dcl vlažného mléka
- 3 PL krystalového cukru
- 1 PL sádla
- 40 g Hery
- 1 PL oleje
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- trochu citronové kůry
- Tvarohová náplň:
- 1 tvaroh
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- 3 PL moučkového cukru
- rozinky (vše smícháme)
- Povidlová náplň:
- 300 g povidel
- 1-2 PL rumu
- skořice (smícháme všechny ingredience)
- Maková náplň:
- 70 g mletého máku
- 1,5 dcl mléka
- 40 g cukru
- 10 g tuku a krátce podusíme.
- Ořechová náplň:
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 1,5 dcl mléka
- cukr podle chuti a provaříme.
- Jablečná náplň:
- 5 oloupaných jablek (nakrájíme na malé kousky a rozvaříme na hustou kaši)
- kterou osladíme vanilkovým cukrem
- přidáme mletou skořici (Osladíme podle kyselosti jablek)
- Drobenka:
- 100 g hrubé mouky
- 80 g másla
- 80 g krystalového cukru a vše důkladně smícháme
Postup Kynutý koláč - mřížka
Postup přípravy receptu
-
Kynuté těsto: Do poloviny vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a 1 PL mouky a necháme kvásek vzejít. Mezitím připravíme zbytek těsta: Všechny přísady připravíme do mísy, ve zbytku mléka rozpustíme sádlo a Heru. Jakmile nám vzejde kvásek, přidáme ho a vypracujeme těsto. až se nám odlepuje od stěn a necháme kynout.
Než nám těsto vykyne, připravíme náplně a drobenku.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněném vále a část odložíme na mřížku. Rozválené těsto přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Z odloženého těsta vyválíme 18 tenkých válečků a dva spolu zkroutíme a vytváříme mřížku. Necháme znovu kynout asi 20 minut.
Pak už plníme jednotlivé čtverečky náplněmi a posypeme drobenkou. Mřížku můžeme potřít vejcem.
Koláč pečeme na 180°C asi 35 minut. Nepéci zbytečně dlouho, aby těsto nebylo vysušené.