Kynutý houskový knedlík v páře
Recepty, PřílohySuroviny
- Těsto:
- 200 g polohrubé mouky
- 150 g hrubé mouky
- 1 rohlík
- 1 vejce
- špetka soli
- Na kvásek:
- 1 ks droždí
- cukr
- teplá voda
Postup Kynutý houskový knedlík v páře
Postup přípravy receptu
-
Smícháme v míse obě mouky a sůl, rozklepneme vajíčko a přidáme nakrájený rohlík. Mezitím si necháme na teple udělat kvásek.
Když nám droždí vyběhne, nalijeme kvásek do těsta a vypracujeme tak, aby se nelepilo ale nebylo ani příliš tuhé (Když je malinko tužší tak si jen namočím vařečku, kterou vypracovávám těsto. Vodu už nepřidávám, abych nemusela přidávat mouku a celý postup se neopakoval).
Po vypracování trochu posypeme polohrubou moukou a necháme na teple vykynout cca 30 minut (já to nechávám u plynového hořáku, protože většinou vařím ke knedlíkům omáčku tak využiji tohoto tepla).
Po vykynutí si těsto hodíme na pracovní desku nebo na vál a ještě rukama propracujeme. Potom ho rozdělíme na 2 části a vytvarujeme knedlíky, které necháme cca 10 minut odpočinout.
Připravíme si hrnec, ve kterém budeme knedlíky pařit. Já nemám parní hrnec, tak využívám klasický pařáček a velký hrnec. Na pařáček dám utěrku a knedlíky.
Přikryjeme pokličkou a necháme 20-25 minut pařit. Po vyndání knedlíky hned rozkrojíme nití. Když se ještě trochu lepí, nic se neděje. Prostě je na chvíli vrátíme do hrnce. Čerstvé knedlíky krájíme nití, ne nožem.