Kynuté šneky s kardamomem a rebarborou
Recepty, OstatníSuroviny
- Rebarborový kompot:
- 120 g očištěné rebarbory nakrájené na kousky
- 40 g cukru krupice
- 30 ml vody
- Kynuté šneky s kardamomem a rebarborou:
- 155 ml plnotučného mléka
- 15 g čerstvých kvasnic
- 45 g změklého másla
- 30 g cukru
- 250 g hladké mouky
- ½ lžičky mletého kardamomu
- špetka soli
- Náplň:
- 65 g másla
- 50 g cukru krupice
- 10 g mletého kardamomu (nebo víc podle chuti)
- Na dokončení:
- 1 rozšlehané vejce na potření
- rebarborový kompot
Postup Kynuté šneky s kardamomem a rebarborou
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve připravte rebarborový kompot.
Všechny suroviny dejte do hrnce a vařte, dokud se rebarbora nerozvaří, trvá to asi 20 minut. Kompot nechte vychladnout a pak jím naplňte šnečky.
Mléko lehce ohřejte, aby bylo jen mírně vlažné. Rozdrobte do něj kvasnice a rozmíchejte.
Do mísy dejte změklé máslo, cukr, mouku, kardamom, sůl a mléko s kvasnicemi. Ručně nebo v robotu zpracujte hladké těsto.
Těsto zakryjte utěrkou a na teplém místě nechejte kynout asi 45 minut, dokud nezdvojnásobí svou velikost.
Mezitím si připravte náplň. Máslo rozpusťte a smíchejte s cukrem a kardamomem. Čas od času promíchejte a nechejte ztuhnout, aby se náplň dala hezky roztírat.
Vykynuté těsto na pomoučeném vále vyválejte na čtverec 45x45 cm. Rovnoměrně ho potřete náplní a zarolujte do rolády.
Z těsta krájejte třícentimetrové kousky a každý vložte do papírového košíčku na muffiny o průměru dna cca 4,5 cm.
Zakryjte utěrkou a nechejte další půlhodinu kynout.
Troubu předehřejte na 200°C. Šnečky potřete rozšlehaným vajíčkem a doprostřed dejte půl lžičky rebarborového kompotu.
Pečte šnečky 15 - 18 minut, dokud nezezlátnou. Opět záleží na konkrétní troubě. Během pečení plechy otočte, aby se šneky rovnoměrně propekly.
Nechejte vychladnout a pusťte se do nich! Šneky jsou nejlepší čerstvé, pár hodin po upečení.
Šnečky můžete nachystat den předem a nechat je přes noc kynout v lednici a až další den je upéct.