Máslové makovky
Recepty, MoučníkySuroviny
- na omládek:
- 100 g vody
- 17-20 g čerstvého droždí
- necelá lžička medu nebo sladěnky
- 130 g hladké mouky
- Dále do těsta:
- 100 g vody
- 100 g cukru
- špetka soli
- půl rozšlehaného vejce (zbytkem pak makovky pomažeme před pečením)
- 350-360 g hladké mouky
- 100 g másla
- mák na posyp před pečením
Postup Máslové makovky
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na omládek dobře prošleháme a hotový omládek necháme v teple hodinu kynout. Po ho hodině k němu přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a zakryté ho necháme znovu kynout – i 90 minut. Během té doby těsto dvakrát promísíme.
Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na poloviny. Každý kus vytvarujeme jako bulku a necháme pár minut odpočinout. Pak bulky rozválíme dokulata, plát těsta rádlem rozřízneme na 6 klínků a z každého umotáme rohlík.
Umotané makovky poukládáme na plech s pečící fólií (střední cíp by měl ležet pod makovkou, aby se při kynutí a pečení nerozvinula), lehce jim zahneme oba konce a necháme je nakynout. Potřeme zbytkem vejce, který jsme rozšlehali s 1-2 lžícemi vody, bohatě posypeme celým mákem a upečeme ve vyhřáté troubě. Pekla jsem s horkovzduchem, na 200°C, asi 18-20 minut.