Máslové makovky

Recepty, Moučníky

Suroviny

na omládek:
100 g vody
17-20 g čerstvého droždí
necelá lžička medu nebo sladěnky
130 g hladké mouky
Dále do těsta:
100 g vody
100 g cukru
špetka soli
půl rozšlehaného vejce (zbytkem pak makovky pomažeme před pečením)
350-360 g hladké mouky
100 g másla
mák na posyp před pečením

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na omládek dobře prošleháme a hotový omládek necháme v teple hodinu kynout. Po ho hodině k němu přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a zakryté ho necháme znovu kynout – i 90 minut. Během té doby těsto dvakrát promísíme.

  2. Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na poloviny. Každý kus vytvarujeme jako bulku a necháme pár minut odpočinout. Pak bulky rozválíme dokulata, plát těsta rádlem rozřízneme na 6 klínků a z každého umotáme rohlík.

  3. Umotané makovky poukládáme na plech s pečící fólií (střední cíp by měl ležet pod makovkou, aby se při kynutí a pečení nerozvinula), lehce jim zahneme oba konce a necháme je nakynout. Potřeme zbytkem vejce, který jsme rozšlehali s 1-2 lžícemi vody, bohatě posypeme celým mákem a upečeme ve vyhřáté troubě. Pekla jsem s horkovzduchem, na 200°C, asi 18-20 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!