Bílé fazole s bramborami a smetanou
Recepty, LuštěninySuroviny
- 300 g suchých bílých fazolí
- 3 - 4 brambory
- 1 cibule
- lžíce másla
- 2 lžíce hl. mouky
- mléko podle potřeby
- 3 lžíce zakysané smetany
- 1 bobkový list
- snítka libečku
- 4 kuličky nového koření
- sůl
- na výslednou chuť si vyberte kopr nebo česnek
Postup Bílé fazole s bramborami a smetanou
Postup přípravy receptu
-
Fazole namočíme den předem do studené vody. Před vařením vodu slijeme a dáme novou. Fazole nesolíme, jen přidáme libeček, koření a bobkový list. Vaříme téměř do měkka.
Brambory oloupeme a nakrájíme na trošku větší kousky. Když jsou fazole skoro měkké přidáme sůl a brambory. Dovaříme společně do měkka. Vývar z fazolí slijeme a uchováme. Koření vytáhneme.
Oloupeme cibuli a nakrájíme na drobno. Na másle uděláme cibulovou jíšku. Fazole zahustíme a vývarem si upravíme konečnou hustotu. Povaříme a nakonec vmícháme smetanu. Finální chuť si vyberte sami.
Přidejte buď jemně nasekaný kopr, nebo jako já jsem dala 2 stroužky utřeného česneku. Obojí je výborné. K česnekovým fazolím se hodí opečená uzená krkovička, ke koprovým vejce na tvrdo.