Kynuté škvarkovo - bramborové placky

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

250 g brambor
250 ml mléka
1 PL hladké mouky
1 kostka droždí (42g)
1 KL cukru krupice
300 g polohrubé mouky
250 g mletých škvarků
2 vejce
1 KL soli
hrubá sůl na posyp

Postup přípravy receptu

  1. Omyté brambory dáme i se slupkou vařit doměkka (cca 15 - 20 minut). Necháme chvilku vychladnout, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.

  2. Ohřejeme mléko aby bylo vlažné. Část oddělíme, smícháme s hladkou moukou, cukrem a droždím. Necháme vzejít kvásek.

  3. Zatím si do mísy k nastrouhaným bramborám přidáme mouku, umleté škvarky a 1 vejce.

  4. Přidáme kvásek a promícháme. Postupně přidáváme mléko, abychom měli hladké těsto. Přisolíme, promícháme a dáme na 1 hodinu kynout na teplé místo.

  5. Vykynuté těsto vyválíme na pomoučněném vále na placku, ze které hrnečkem vykrajujeme placky. Druhé vejce rozšleháme a potřeme jím placky.

  6. Posypeme hrubou solí a dáme do trouby vyhřáté na 180°C asi na 30 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!