Kynuté pěry

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

Těsto:
42 g droždí (1 kostka)
lžička cukru (nebo 1 kostka)
120 g hrubé mouky
450 g polohrubé mouky
špetka soli
250 ml mléka
1 vejce
Na polití:
rozpuštěné máslo
Na posypání:
strouhanka
tvaroh
mák
cukr moučka
máslo
Na naplnění:
švestky
borůvky
jahody
maliny

Postup přípravy receptu

  1. Rozdrobíme droždí do hrnečku, přidáme cukr a dobře zamícháme.

  2. Pak přidáme 1-2 lžíce mouky a asi polovinu vlahého mléka. Zamícháme, dáme na teplé místo a necháme vzejít kvásek.

  3. Když droždí vzejde (dělají se v roztoku bublinky a pěna) můžeme je nalít do připravené, osolené a prosáté mouky.

  4. Pak přidáme zbytek vlahého mléka, ve kterém jsme rozmíchali vejce a vypracujeme tuhé těsto dohladka.

  5. Těsto v míse pěkně urovnáme, posypeme je trochou mouky, přikryjeme čistým ubrouskem či utěrkou a dáme vykynout na teplé místo.

  6. Než nám těsto vykyne nachystáme si posypku.

  7. Strouhanku smícháme s mletým cukrem (16 lžic strouhanky + 8 lžic cukru), přidáme 2 lžíce másla a krátce za stálého míchání opražíme. Nesmí zhnědnout, byla by hořká (spálená).

  8. Když těsto vykyne tak, že zvětší minimálně o polovinu i více svůj původní objem, vyklopíme je na mírně pomoučněný vál.

  9. Uválíme silnější váleček, ze kterého ukrajujeme jednotlivé díly, roztlačíme je na placku dlaní a do ní pečlivě zabalíme osušené vybrané ovoce. Můžeme z těsta také vykrajovat kousky lžící a z nich po naplnění udělat opět kulaté knedlíky, ty naklademe na pomoučněné místo a necháme ještě vykynout (asi 15 minut).

  10. Pak je vložíme do hrnce s vařící osolenou vodou, přikryjeme poklicí a vaříme podle velikosti 5 až 8 minut, při čemž v druhé polovině této doby je obrátíme (po 2,5-4 min.). Dobu vaření pečlivě hlídáme. Nesmíme je převařit, splaskly by se nám.

  11. Uvařené knedlíky rychle vyndáme na síto, propícháme vidličkou nebo je natrhneme dvěma vidličkami, aby z nich vyšla pára.

  12. Dáme je na mísu a na talíři posypeme zvolenou posypkou, omastíme rozpuštěným máslem a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!