Kynuté ovocné koláče

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
1/2 kostky droždí (21g)
2 lžičky moučkového cukru
250 g polohrubé mouky
125 ml mléka
1 malé vejce, nebo 1 velký žloutek
3 lžíce rostlinného oleje
špetka soli
hladká mouka na podsypávání
máslo na vymazání formy
Náplně:
švestky (blumy (podle velikosti)
200 g máku
500 ml mléka
100 g cukru krupice
250 g tvarohu měkkého
2 žloutky
2 lžíce cukru moučky
200 g švestkových povidel
rum na zředění povidel

Postup přípravy receptu

  1. Droždí rozdrobíme do mísy, promícháme s cukrem a přilijeme vlažné mléko. Přimícháme 1 lžíci mouky (z celkového množství). Přikryjeme utěrkou a necháme cca 15 minut kynout.

  2. Do kvásku přidáme vejce (žloutek), olej, mouku a sůl. Promícháme do hladkého pružného těsta. Poprášíme hladkou moukou a dáme na teplé místo kynout. Podle teploty 30 - 90 minut, až zdvojnásobí objem.

  3. Do hrnce dáme mléko, namletý mák a cukr. Promícháme a provaříme - asi 5 minut.

  4. Tvaroh smícháme s cukrem a žloutky.

  5. Povidla dle hustoty naředíme rumem.

  6. Vykynuté těsto vyklopíme na vál poprášený hladkou moukou. Krátce propracujeme a rozdělíme na poloviny.

  7. Formy na koláče vymažeme máslem.

  8. Každou polovinu těsta vyválíme o něco větší než je forma. Přendáme do forem a uhladíme.

  9. Na každý koláč rozprostřeme polovinu makové náplně.

  10. Na makovou náplň střídavě klademe švestky, tvarohovouu náplň a povidla- podle vaší fantazie.

  11. Dáme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme cca 20 minut. Do zčervenání okrajů.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!