Kynuté ovocné koláče
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 1/2 kostky droždí (21g)
- 2 lžičky moučkového cukru
- 250 g polohrubé mouky
- 125 ml mléka
- 1 malé vejce, nebo 1 velký žloutek
- 3 lžíce rostlinného oleje
- špetka soli
- hladká mouka na podsypávání
- máslo na vymazání formy
- Náplně:
- švestky (blumy (podle velikosti)
- 200 g máku
- 500 ml mléka
- 100 g cukru krupice
- 250 g tvarohu měkkého
- 2 žloutky
- 2 lžíce cukru moučky
- 200 g švestkových povidel
- rum na zředění povidel
Postup Kynuté ovocné koláče
Postup přípravy receptu
-
Droždí rozdrobíme do mísy, promícháme s cukrem a přilijeme vlažné mléko. Přimícháme 1 lžíci mouky (z celkového množství). Přikryjeme utěrkou a necháme cca 15 minut kynout.
Do kvásku přidáme vejce (žloutek), olej, mouku a sůl. Promícháme do hladkého pružného těsta. Poprášíme hladkou moukou a dáme na teplé místo kynout. Podle teploty 30 - 90 minut, až zdvojnásobí objem.
Do hrnce dáme mléko, namletý mák a cukr. Promícháme a provaříme - asi 5 minut.
Tvaroh smícháme s cukrem a žloutky.
Povidla dle hustoty naředíme rumem.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál poprášený hladkou moukou. Krátce propracujeme a rozdělíme na poloviny.
Formy na koláče vymažeme máslem.
Každou polovinu těsta vyválíme o něco větší než je forma. Přendáme do forem a uhladíme.
Na každý koláč rozprostřeme polovinu makové náplně.
Na makovou náplň střídavě klademe švestky, tvarohovouu náplň a povidla- podle vaší fantazie.
Dáme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme cca 20 minut. Do zčervenání okrajů.