Kynuté kytičky s meruňkovou náplní
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 1 lžíce krupicového cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 200 - 220 ml mléka
- 1 žloutek
- 30 g rozpuštěného másla
- 15 g čerstvého droždí
- Náplň:
- 100 g sušených meruněk
- 3 lžíce rumu
- 3 lžíce meruňkového džemu
- Mimo to:
- asi 2 lžíce másla
- 1 vejce
Postup Kynuté kytičky s meruňkovou náplní
Postup přípravy receptu
-
Všechny ingredience na těsto vložíme do mísy robota a hnětacím hákem necháme vypracovat hladké těsto. Přikryjeme ho utěrkou a necháme 1 hodinu kynout na teplém místě.
Meruňky v cedníku dobře propláchneme vodou a necháme okapat. Pak je nakrájíme na drobné kostičky, vložíme do misky a zalijeme rumem. Necháme chvíli nasáknout.
Vykynuté těsto rozválíme na poměrně tenkou placku a vykrajujeme kolečka o průměru asi 8 cm. Vždy 4 kolečka přeložíme kousek přes sebe do řady a zatočíme do ruličky. Ruličku v polovině ostrým nožem přeřízneme a vytvoříme tak dvě kytičky. Všechny kytičky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Asi 2 lžíce másla rozpustíme v malé misce a každou kytičku z vrchu potřeme máslem tak, aby se máslo dostalo do všech záhybů. Pak kytičky necháme ještě asi 20 minut kynout.
Do meruněk nasáklých rumem vmícháme meruňkový džem. Do každé vykynuté kytičky uděláme vs středu hluboký důlek a do něj vložíme lžičku meruňkové náplně. Nakonec kytičky potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 12 - 15 minut. Upečené necháme vychladnout a před podáváním lehce pocukrujeme.