Kynuté koláče višeň
Recepty, MoučníkySuroviny
- TĚSTO:
- 300 g polohrubé mouky
- 150 g hladké mouky
- 200 ml mléka
- 80 g rozpuštěné Hery nebo jiného tuku
- 2 vejce
- 2 vrchovaté lžíce cukru krupice
- špetka soli
- 21 g čerstvého droždí
- višně
- Na drobenku:
- mouka
- cukr
- máslo
- Na potření okrajů:
- rozkvedlané vejce
- lžička mléka
Postup Kynuté koláče višeň
Postup přípravy receptu
-
Do domácí pekárny dáme nejdříve mléko, vejce, máslo, poté mouky smíchané s cukrem a solí a nakonec navrch rozdrobíme droždí. Zapneme program Příprava těsta.
Po vykynutí těsto rozdělíme na 4 části, z každé části ručně uděláme kulatý koláč a položíme na plech na pečící papír (na 1 plech se vejdou 2 koláče).
Na koláč klademe višně jednu vedle druhé, mírně je nakonec zatlačíme do těsta. Vydatně posypeme drobenkou a kraje koláčů potřeme vejcem s mlékem.
Necháme kynout než se vyhřeje trouba a pečeme na 200°C cca čtvrt hodinky. Po vytažení z trouby ještě jednou potřeme okraje a do koláčů párkrát píchneme špejlí, aby se něco z povrchu vsáklo do koláče.
Drobenka: Do másla řádně zahněteme tolik mouky a cukru, aby jsme měli jednotnou tuhou kouli (mouka a cukr v poměru asi 1:1, já dávám víc cukru než mouky). Dáme na chvíli do ledničky. Potom drobenku strouháme na hrubém struhadle rovnou na koláče.