Kynuté knedlíky bez vajec - jako pírko
Recepty, Pro začátečníkySuroviny
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička krystalového cukru
- 1,5 lžičky soli
- 1,5 lžičky sušeného droždí
Postup Kynuté knedlíky bez vajec - jako pírko
Postup přípravy receptu
-
Pokud je děláme v pečce dáme nejprve tekuté suroviny (mléko, olej), pak sůl, cukr a nakonec prosátou mouku a droždí navrch, dáme na program těsto s kynutím (u mě č. 8).
Po skončení programu vyklopíme těsto z DP na pomoučněný vál, ale není to nutné, těsto se vůbec nelepí.
Uděláme si 2 větší šišky, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut pracovat, dost nabudou. Zapneme si jak jsme zvyklí vodu se solí (dávám jí malé množství, ale aby se nevyvařila!).
Když se voda vaří vložíme knedlíky a vaříme přikryté 30 minut, neobracíme je a nezvedáme poklici, po 5 minutách ztlumíme teplotu na minimum, jen aby si tak bublinkovaly.
Po vyndání do nich píchneme vidličkou, aby vyšla pára a pak nakrájíme nití, nebo přístrojkem na knedlíky.
Pokud děláme v ruce, tak si uděláme kvásek s malým množstvím mouky, mléka, soli, cukru a droždí celá napsaná dávka. Necháme vzejít, do mísy si připravíme prosátou mouku, do ní dolijeme mléko, dodáme sůl, cukr, olej, přidáme kvásek a mícháme, až se dělají bublinky a necháme kynout přikryté nejméně 1 hodinu, pak už stejně jako v DP výše.