Kynuté knedlíky bez vajec - jako pírko

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

500 g polohrubé mouky
250 ml vlažného mléka
1 lžíce oleje
1 lžička krystalového cukru
1,5 lžičky soli
1,5 lžičky sušeného droždí

Postup přípravy receptu

  1. Pokud je děláme v pečce dáme nejprve tekuté suroviny (mléko, olej), pak sůl, cukr a nakonec prosátou mouku a droždí navrch, dáme na program těsto s kynutím (u mě č. 8).

  2. Po skončení programu vyklopíme těsto z DP na pomoučněný vál, ale není to nutné, těsto se vůbec nelepí.

  3. Uděláme si 2 větší šišky, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut pracovat, dost nabudou. Zapneme si jak jsme zvyklí vodu se solí (dávám jí malé množství, ale aby se nevyvařila!).

  4. Když se voda vaří vložíme knedlíky a vaříme přikryté 30 minut, neobracíme je a nezvedáme poklici, po 5 minutách ztlumíme teplotu na minimum, jen aby si tak bublinkovaly.

  5. Po vyndání do nich píchneme vidličkou, aby vyšla pára a pak nakrájíme nití, nebo přístrojkem na knedlíky.

  6. Pokud děláme v ruce, tak si uděláme kvásek s malým množstvím mouky, mléka, soli, cukru a droždí celá napsaná dávka. Necháme vzejít, do mísy si připravíme prosátou mouku, do ní dolijeme mléko, dodáme sůl, cukr, olej, přidáme kvásek a mícháme, až se dělají bublinky a necháme kynout přikryté nejméně 1 hodinu, pak už stejně jako v DP výše.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!