Brambory na sádle

Recepty, Přílohy

Suroviny

1 kg moučných brambor
180 g sádla (nejlépe Brick)
sůl na dochucení, nejlépe hrubou mořskou
barevný pepř
tymián
balkánský sýr

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejte troubu na 220°C, horkovzdušnou na 200 °C.

  2. Brambory oloupejte a pokrájejte tak, aby každý kousek měl jednu plochou stranu, protože ta se vždy opeče dokřupava. Vařte bez pokličky pět až šest minut, poté brambory slijte a vraťte do hrnce.

  3. Přiklopte pokličkou a důrazně hrncem zatřeste, což brambory načechrá.

  4. Mezitím dejte do pekáče sádlo a pět až deset minut ho předehřívejte v troubě. Jakmile se rozpálí, na chvíli pekáč vyjměte, opatrně do něj naskládejte brambory a celé je obalte v tuku Brick.

  5. Okořeníme barevným rozemletým pepřem a tymiánem.

  6. Vraťte do trouby a pečte tři čtvrtě hodiny až hodinu, dokud brambory nebudou křupavé a opečené do tmavozlata.

  7. V polovině pečení je otočte.

  8. Podávejte posypané hrubou mořskou solí. Výborné jsou brambory s balkánským sýrem a podávané se zeleninovým salátem. Vhodným nápojem je lehké bílé víno.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!