Brambory na sádle
Recepty, PřílohySuroviny
- 1 kg moučných brambor
- 180 g sádla (nejlépe Brick)
- sůl na dochucení, nejlépe hrubou mořskou
- barevný pepř
- tymián
- balkánský sýr
Postup Brambory na sádle
Postup přípravy receptu
-
Předehřejte troubu na 220°C, horkovzdušnou na 200 °C.
Brambory oloupejte a pokrájejte tak, aby každý kousek měl jednu plochou stranu, protože ta se vždy opeče dokřupava. Vařte bez pokličky pět až šest minut, poté brambory slijte a vraťte do hrnce.
Přiklopte pokličkou a důrazně hrncem zatřeste, což brambory načechrá.
Mezitím dejte do pekáče sádlo a pět až deset minut ho předehřívejte v troubě. Jakmile se rozpálí, na chvíli pekáč vyjměte, opatrně do něj naskládejte brambory a celé je obalte v tuku Brick.
Okořeníme barevným rozemletým pepřem a tymiánem.
Vraťte do trouby a pečte tři čtvrtě hodiny až hodinu, dokud brambory nebudou křupavé a opečené do tmavozlata.
V polovině pečení je otočte.
Podávejte posypané hrubou mořskou solí. Výborné jsou brambory s balkánským sýrem a podávané se zeleninovým salátem. Vhodným nápojem je lehké bílé víno.