Květákový nákyp s hráškem
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 1 malá hlávka květáku nebo 2/3 velké
- 3-4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- hrst hrášku
- olivový olej
- sůl
- strouhanka na zahuštění
- olej a strouhanka na vymazání a vysypání pekáče nebo zapékací mísy
Postup Květákový nákyp s hráškem
Postup přípravy receptu
-
Květák rozebereme na jednotlivé růžičky a pokrájíme. Cibuli nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno.
Olivový olej rozehřejeme a orestujeme na něm cibulku. Přidáme česnek a necháme jen zavonět. Přidáme květák, promícháme, podlijeme vodou a několik minut podusíme.
Do mísy rozklepneme vajíčka - žloutky, bílky zvlášť ušleháme v tuhý sníh. Ke žloutkům přidáme květákovou směs, hrášek, osolíme a pořádně promícháme. Podle potřeby můžeme zahustit strouhankou
Nakonec vmícháme sníh z bílků.
Pekáč nebo zapékací mísu vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Vlijeme květákovou směs, uhladíme a dáme do trouby na cca 180 stupňů.
Necháme zapékat asi 40-50 minut, podle toho, jak trouba peče. Pokud je vršek moc světlý, můžeme nakonec trochu přidat stupně pro tmavší barvu. Nebo naopak zakrýt alobalem, aby se vršek nespálil.
Podáváme s bramborovou kaší a sterilovanými okurkami.